Янис Варуфакис подаде оставка

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис подаде оставка, съобщават гръцките електронни издания, като се позовават на източници от правителството.

Варуфакис е връчил оставката си на премиера Алексис Ципрас. Смята се, че оттеглянето му се дължи насилния натиск, на който е бил подложен от политическите си противници да постигне по-благоприятни условия на преговорите с кредиторите по погасяването на гръцкия дълг.

„Скоро след обявяването на резултатите от референдума, бях наясно с определени предпочитания на някои участници на Еврогрупата и някои „партньори “ за моето…“отсъствие “ от заседанията. Министър- председателят преценени, че това ще е потенциално полезно за постигането на споразумение. Поради тази причина аз напускам Министерството на финансите днес“, заяви Варуфакис, в обяснение на решението си в блога си, след като обяви новината вТуитър, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

За решението на Варуфакис допринесли иострите публикации и лични нападки срещу него и съпругата му, пишат местнитемедии, предаде БТА.

Пред агенция „Блумбърг“ Варуфакис заяви дни преди референдума, ченяма да остане на поста си, акона гласуването в неделя спечели отговорът „да“ на исканията на международните кредитори.

„Аз лично няма да подпиша договор, който не се учи от грешките от миналото и не решава проблема за дълга. По-скоро бих си отрязал ръката. Ако народът гласува с „да“, в понеделник вече няма да бъда министър на финансите, но ще сътруднича с този, който дойде на мястото ми“, заяви Варуфакис и уточни, чеще работи като депутат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *