Японският сектор на услугите се върна към спад през септември

Японските компании са понижили инвестициите си в услуги през септември – знак, който подчертава продължаващите предизвикателства за правителството в опитите му да стимулира бизнеса, заплатите и нивото на потребление.

Изготвяният от Министерството на икономиката, търговията и индустрията индекс на третичния сектор в Япония отстъпи с 0,2% през деветия месец след ръста от 0,7 на сто през август, предава WBP Online.

С най-голям принос за понижението бяха секторите на професионалните услуги, науката, изследванията (-4,9%) и комуналните услуги (-3,7%).

Ръстове, макар и значително по-малки, бяха отчетени при бизнеса с недвижими имоти (1,3%) и при финансовия и застрахователен сектор (1,1%).

След встъпването си в длъжност през декември 2012 г. министър-председателят Шиндзо Абе започна моментални икономически реформи, опитвайки се да изведе страната от близо 15-годишния курс на дефлация на потребителските цени. Неговата стратегия, известна като „трите лъча“, включва покачване на публичните разходи, гъвкава парична политика и структурни реформи.

Първите оптимистични резултати не закъсняха. Водещият японски борсов индекс Nikkei 225 нарасна с над 50% от края миналата година, изпращайки ясен знак, че пазарните участници възприемат позитивно „Абеномиката“.

Най-новините официални данни от страната показаха, че потребителската инфлация се е повишила с 0,7 на сто на годишна база през септември. Въпреки че индикаторът най-после излезе на зелена територия, резултатът все още е далеч от заложената от правителството целева средносрочна инфлация от 2%.

Въпреки че в известна степен стимулира икономическата активност и води до бързи положителни резултати, политиката по обезценка на йената несъмнено е нож с две остриета. Девалвацията на японските пари представлява заплаха за дългосрочната жизнеспособност на политиките, които имат за цел преди всичко да се увеличи потреблението. Основният проблем в тази насока идва от все по-високите разходи за внос, чиито темпове на растеж все още не могат да бъдат настигнати от ръста на заплатите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *