Абрамович преговаря за 40% от най-голямата руска стоманодобивна компания

Най-богатият човек в Русия – Роман Абрамович, собственик на английския клуб от висшата лига – Челси, преговаря със собствениците на руската стоманодобивна компания Евраз за закупуване на дял от компанията.

Според руските медии, милиардерът води преговори за закупуване на 40% от Евраз, в сделка, която би възлязла на около 3 млрд. долара и може да бъде оповестена в началото на тази седмица.

Информацията е оповестена три дни след като от втората най-голяма стоманодобивна компания Arcelor обявиха, че са се съгласили да закупят руската Северстал.

Така от групата възнамеряват да изместят Mittal от водещото място в света сред стоманопроизводителите и да се противопоставят на опитите на холандската компания да бъдат погълнати.

Споразумението с Евраз се очаква да предизвика по-нататъшна консолидация в стоманодобивния сектор, което предполага развитие на руските компании за добиване на стомана и затвърждаване на международните им позиции.

В случай, че сделката се осъществи, това не би било първото участие на Абрамович в металния сектор. Той притежаваше дял от руската алуминиева компания РусАл, но през 2004 година го продаде на партньора си Олег Дерипаска.

Роман Абрамович е на 11-то място сред най-богатите хора в света, според класация на изданието Forbes. Общото му състояние се оценява на 18.2 млрд. долара, след като през миналата година продаде дела си от 72% от капитала на Сибнефт на руския газов монопол Газпром.

Според анализатори, след тази продажба, Абрамович разполага с над 10 млрд. долара ликвидни финансови активи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *