Златото може да прекъсне спада си и отново да поеме нагоре

Цената на златото може да прекъсне силното си понижение от последните две седмици в резултат на очакванията на инвеститорите за възобновяване поевтиняването на долара, което отново ще възстанови интереса към благородния метал.

Петнадесет от 30 международни анализатори препоръчват на клиентите си да купуват злато, седем препоръчват продажба, а осем са били неутрални, сочи проучване на информационната агенция Bloomberg.

През изминалата седмица цената на благородния метал загуби един процент от стойността си, като приключи седмицата при ниво от 651 долара за тройунция на щатските пазари.

Силното поевтиняване в цената на златото дойде след ръста до 26-годишен максимум при ниво от 732 долара на 12 май.

Ръстът в цената на златото се предопредели основно от повишението в покупки от страна на институционални инвеститори, след силния спад на долара спрямо останалите основни валути.

Очакванията за повишение в цената на златото от текущите му нива се предопределя до голяма степен и от очакванията за забавяне на щатската икономика, което ще доведе до по-нататъшно поевтиняване на долара.

Анализаторите очакват най-голямата световна икономика да забави ръста си от 5.3% през първото тримесечие до 3.5% през второто на годишна база.

За второто полугодие икономистите прогнозират повишение от 3% на щатската икономика.

Известно забавяне се наблюдава и в производствения сектор в страната. Индексът ISM на производствения сектор се очаква да регистрира понижение през май до 55.6 пункта от 57.3 пункта месец по-рано.

В същото време известно охлаждане се наблюдава и на пазара ни имотите. Продажбите на съществуващи домове през април са се понижили с 2% до най-ниското си от три месеца ниво.

В резултат на очакванията за забавянето на щатската икономика анализаторите прогнозират поевтиняване на долара спрямо останалите основни валути и еврото.

Златото се търгува в изключително силна зависимост от курса на долара спрямо еврото, като коефициентът на корелация е 0.92 при максимален коефициент от 1.

Някои анализатори прогнозират, че институционалните инвеститори ще възобновят покупките на благородния метал и е възможно цената на златото да се повиши над регистрирания максимум до ниво от 800 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *