Австралийският долар поскъпна рязко след данните за инфлацията

Австралийският долар се изстреля до двуседмичен връх срещу американския си съименник. Причина за това станаха данните за инфлацията в Австралия за второто тримесечие, които показаха по-голямо поскъпване на живота от очакваното, пише Investing.

Основният индекс на потребителските цени, който не включва по-динамични стокови групи, е нараснал с 0,8 на сто на тримесечна база при очаквания за ръст от 0,6 на сто. Това накара мнозина да преосмислят очакванията си за ново понижение на лихвения процент в Австралия, пише Bloomberg.

Централната банка на Австралия използва именно основния индекс на потребителските цени при решенията си за монетарната политика, тъй като те по-ясно показват инфлационните процеси в икономиката.

Към момента основният лихвен процент в Австралия е 2,5 на сто, което е рекордно ниско ниво. От края на 2011 година насам, когато показателят бе 4,75 на сто, лихвеният процент бе орязан с 2,25 базисни пункта.

Общите данни за инфлацията в Австралия показват, че поскъпването на живота е забавило своя темп през второто тримесечие. За периода потребителските цени са се увеличили с 0,5 на сто, а предварителните очаквания бяха да се запази темпа от първото тримесечие – 0,6 на сто.

На годишна база инфлацията в Австралия обаче се ускорява до 3 на сто, след като през първите три месеца на годината поскъпването на живота бе 2,9 на сто.

Тази сутрин двойката AUD/USD достига 0,9444 американски долара за един австралийски. Това е най-високото ниво за „австралиеца“ от 10 юли насам. За деня поскъпването на валутата е с около половин процент.

Спрямо еврото австралийският долар поскъпва с около 0,65% днес до 1,4250 EUR/AUD.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *