Продажбите на чужда валута в Китай сигнализират за възможен капиталов отлив

През юни Централната банка на Китай и финансовите институции в Поднебесната империя продадоха чуждестранна валута на стойност 88,28 млрд. юана (14,2 млрд. долара) нетно, предава MarketWatch.

За сравнение – през май те закупиха валута за 38,657 млрд. долара нетно, сочат изчисления на Dow Jones на база данни на Централната банка на Китай.

Юни е първият месец на нетни продажби след десетте месеца на нетни покупки – сигнал, че може би е започнало изтичане на капитали от азиатската страна.

Към края на юни покупките на чуждестранна валута, извършени от банковата система, възлизат на 29,45 трлн. юана. Сумата е малко по-ниска от покупките за 29,54 трлн. юана, осъществени през май, разкриват данни на Централната банка на Китай.

Данните включват покупките и продажбите на търговските банки и други финансови институции, но касаят най-вече трансакциите на централната банка.

Анализаторите приемат данните като индикатор за наличието на приток или отлив на капитали от чужбина, тъй като по-голямата част от чуждата валута, която влиза в Китай, се продава на централната банка.

Към 10:50 часа българско време курсът USD/CHY е почти без изменение, като един долар се разменя за 6,2025 юана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *