Ръководителите на АЦБ не са готови да вдигат лихвата

Ръководителите на Английската централна банка все още остават предпазливи по отношение на основния лихвен процент. Въпреки все по-големия брой подобряващи се икономически показатели, те все още са единодушни, че основната лихва трябва да бъде запазена на рекордно ниското си ниво от 0,5 на сто, показва стенограмата от последното заседание на управителите на АЦБ.

Деветимата членове на управителния орган са били категорични, че лихвата не бива да бъде променяна на този етап. Те са се обединили около становището, че „заетостта продължава да се увеличава силно, но ръстът на заплащането е изненадващ слаб“, пише ВВС.

През трите месеца до май възнагражденията в британската икономика, без да се включват бонусите, санараснали с рекордно ниските 0,7 на сто. Това се случва на фона на доста добри данни от статистиката за безработицата.

От АЦБ преполагат, че може да се стигне до известно забавяне в ръста на производството през втората половина на годината. Причина за подобни очаквания са сигналите, че глобалният икономически растеж отслабва.

По-късно днес се очаква изявление на гуверньора на АЦБ Марк Карни. През миналата седмица той заяви, че не знае кога лихвените проценти ще започнат да се повишават. През юни обаче Карни предположи, че това може да стане по-рано, отколкото очакват финансовте пазари.

След публикуването на стенограмата от последното заседание на АЦБ британският паунд отстъпи рязко срещу долара. От 1,7090 долара за една лира преди новините британската валута отстъпи до 1,7030.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *