Австралийският долар се изкачи до 4-месечен връх

Австралийският долар достигна до най-високото си ниво за тази година, след като председателят на местната централна банка Глен Стивънс заяви, че има сериозни признаци за растеж на вътрешното потребление в страната, което най-вероятно ще доведе до разширяване за икономиката. В същото време еврото остана в близост до най-ниското си ниво спрямо долара от три седмици насам благодарение на разочароващите от eврозоната и изявлението на Марио Драги.

Председателят на австралийската централна банка Глен Стивънс заяви по-рано днес, че разходите по заемите в страната, които в момента са на рекордно ниско ниво при 2,5%, вероятно ще останат непроменени за дълъг период от време. Той добави, че австралиецът е твърде силен имайки предвид икономическия фундамент.

Стивънс добави, че движението на местната валута ще зависи от мнението на инвеститорите за представянето на страната му на международната икономическа сцена. Коментарите на Глен Стивънс, който е известен с опитите си да оказва натиск върху австралийския долар с подобни изказвания, не успяха окажат влияние върху пазарните участници и валутата продължи с поскъпването си.

Председателят на Европейската централна банка Марио Драги заяви по време на речта си в Париж, че провежданата парична политика трябва да бъде изцяло насочена към възстановяването на региона. Драги не даде ясен сигнал за наближаващо увеличение на монетарните стимули, въпреки че думите му бяха приети от голяма част от анализаторите като знак, че в даден момент централната банка ще предприеме подобни действия.

Погледите на пазарните участници през днешния ден ще бъдат насочени към САЩ. Министерството на търговията ще публикува важните данни за поръчките на трайни стоки за февруари. Прогнозите са за ръст от 0,8%, спрямо предходния месец, когато показателят изгуби 1%.

Друга основна новина, която се очаква да бъде оповестена в САЩ в четвъртък, е свързана с данните за брутния вътрешен продукт. Очакванията са, че показателят се е увеличил до 2.7% на годишна база за последното тримесечие на 2013 г. Това е значително увеличение на прогнозата, тъй като през февруари прогнозите за същия период бяха за ръст на БВП от 2,4%. Икономическият растеж в САЩ продължава да се подобрява, а това може да доведе до натиск върху двойката EUR/USD, тъй като по-силната икономика в САЩ ще дава все по-голяма подкрепа на долара.

Едно евро се разменя днес в близост до ключовото ниво от 1,3800 долара. Двойката AUD/USD се търгува при 0,9225. Австралийският долар е поскъпнал с над 3% спрямо щатския през този месец. Двойката USD/JPY се търгува около 102,30.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *