1530 души са арестувани в Китай заради разпращане на спам

Китайските правоохранителни органи са задържали 1530 души по обвинение в разпращане на SMS спам с помощта на фалшиви базови станции, или т.нар. мобилни клетки, предава Ройтерс, като се позовава на китайската агенция Синхуа.

Операцията по задържането на злоумишлениците е започнала още през февруари, съобщава агенцията, позовавайки се на информация от Министерството на обществената сигурност на Китай.

Престъпната група е действала в провинция Ляонин, разположена в североизточната част на страната. През първата половина на 2013 г. участниците в нея са изпратили повече от 200 милиона спам съобщения. Органите са проверили над 2600 фалшиви базови станции и са идентифицирали общо 3 540 заподозрени в злоумишлените действия.

Към днешна дата все повече престъпници използват фалшиви базови станции, отбелязва Ройтерс. Често те се инсталират в малки микробуси и обикновени лекиавтомобили, което позволява на престъпниците да разпространяват спам съобщения на много по-голяма територия.

В повечето случаи спам съобщенията са били използвани са осъществяване на различни фишинг атаки (при която измамници, представящи се за служители на почтена компания, разпращат писма по електронната поща), за получаване на банкови данни или за съмнителни оферти за недвижими имоти или порнография, която в Китай е незаконна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *