В Европа акциите на търговците на дребно отчетоха загуби

Европейските акции останаха почти без промяна в четвъртък, след като търговците на дребно отчетоха загуби, а акциите на компаниите за производство на храни и напитки поскъпнаха, съобщи Bloomberg. Американските акции поевтиняха за четвърти път през последните 5 дни, като за това основно повлияха банките и технологичните компании. Днес азиатските фондови пазари се движат нагоре, като са на път да отчетат най-голямото си седмично повишение от една година.

Индексът Stoxx Europe 600 се покачи с 0.1% до 331.4 пункта, с което отчете ръст от 2% общо за сряда и четвъртък. Индексът отчита месечен спад от 2%, което е най-големия му спад от юни 2013 година. Основна причина за спада е напрежението между Русия и Запада относно Украйна.

Американският президент Барак Обама предупреди в сряда, че кризата в Украйна може да ескалира, като каза, че безразличието към анексирането на Крим от Русия, означава да се игнорират уроците от две световни войни.

Доклад показа вчера, че БВП на САЩ е нараснал с 2.6 на сто за последното тримесечие на миналата година, което е повече от прогнозираните 2.4%. Данни от Министерството на труда на страната показаха, че молбите за обезщетение при безработица са се понижили неочаквано до 311000 към 22март, което е далеч по-ниско от прогнозите за 323000 молби.

Националните бенчмарк индекси се понижиха в 10 от 18 западноевропейски пазари. Френският CAC 40 се понижи с 0.1%, а германският DAX отчете по-малко от 0.1% ръст. FTSE 100 се падна с 0.3%. обемът на търгуваните акции на листнатите в Stoxx 600 компании беше в четвъртък 12% по-нисък от средното за последните 30 дни, показват данни на Bloomberg.

Акциите на H&M се сринаха с 4.3% до 277.40 крони. От компанията обявиха, че чистата им печалба е нараснала със 7.8% до 2.65 милиарда крони ($409 милиона) през първото тримесечие. Това е по-ниска печалба от очакваното, но от компанията обявиха ,че причината за това е била, че онлайн разрастването на им е струвало прекалено скъпо.

Френският производител на влакове и захранващо оборудване Alstom SA отчете 4.9% поевтиняване на акциите си, до 19.25 евро. Компанията е изправена пред дело за подкуп, което може да е един от най-големите анти-корупционни случаи в САЩ. Американското съдебно министерство ще разгледа енергийните проекти на компанията в Китай и Индия

Royal Bank of Scotland Group Plc също завърши борсовата сесия с отрицателни стойности и отчете спад от 1.4% до 301.9 пенса за акция. Това се случи след като американското поделение на банката се провали на стрес теста на Федералния резерв.

Lufthansa AG отчете спад на акциите си с 1% до 18.73 евро. Втората най-голяма авиолиния в Европа отмени един на всеки три полета, които бяха по график в четвъртък. Работническите синдикати стачкуват с настояване за по-високо заплащане на труда на германските летища.

В САЩ индексът Standard & Poor's 500 се понижи с 0.2% до 1 849.04 пункта. Dow Jones също отчете спад от по-малко от 0.1% до 16 264.23 пункта. Индексът Nasdaq потъна с 0.5% до най-ниското си ниво от 10 февруари.

Спадът на S&P 500 от четвъртък остави стойността на индекса без промяна от началото на годината.

Някои от най-големите загуби дойдоха от технологичните компании, които продадоха публично акции за последните 5 години. Акциите на Facebook Inc. са се понижили с 11% през март, на Twitter Inc. – с 16%, а Pandora Inc. отчете 20 процентен спад. Индексът Dow Jones Internet Composite на 40 компании, се е понижил с 8.5% този месец.

След като достигна най-високото си ниво за 13 години на пети март, индексът Nasdaq Composite се понижи с 4.7%. Акциите на Illumina Inc., Netflix Inc., Tesla Motors Inc. и TripAdvisor Inc. потънаха с поне 15%

S&P 500 се понижи в четвъртък с 0.7%, след като президентът Барак Обама предупреди, че кризата в Украйна може да ескалира.

Финансовите компании отчетоха спад от 0.6%, което ги поставя на второ място сред най-лошо представилите се. Индексът KBW Bank се понижи с 1.3% дори след като банките обявиха повече от $60 милиарда в дивиденти и обратно изкупуване на акции, след като Фед одобри капиталовите планове на 25 от 30 банки на годишните стрес тестове.

Акциите на Citigroup паднаха с 5.4% до $47.45. Банката се провали в при стрес тестовете да повиши дивидентите до 5 цента на акция и да осигури 6.4 млрд долара в обратно изкупуване на акции. Федералният резерв изрази съмнения в способността на банката да прогнозира загубите при някои от глобалните си операции.

Втората най-голяма в света технологично-консултантска компания Accenture отчете 5% спад до $78.80. Въпреки, че от компанията прогнозираха по-големи печалби за годината, те определиха ситуацията в Източна европа като фактор, който добавя несигурност.

Акциите на Exxon Mobil Corp. скочиха с 1.6% до $96.24, което е най-рязкото повишение в Dow, след като цените на петрола се скочиха до двуседмичен пик, на фона на притеснения за доставките.

Днес на азиатските борси индексът MSCI Asia Pacific се покачи с 0.4% до 136.63 пункта малко след обед в Токио, като така компенсира загубите от по-рано.

Днешното повишение на MSCI Asia сви загубата на индекса от началото на годината до 3.3%. Китайският премиер Ли Кекуанг обяви, че страната има политики в резерв, които може да използва, за да се справи с икономическата волатилност тази година. Той посочи също, че не може да игнорира трудностите и рисковете от забавяне на икономиката, според данни, публикувани в на уеб-сайта на правителството.

Японският Topix не отчита ясно движение в една посока. Потребителското доверие index fluctuated today. Hang Seng отчете ръст с 1.3%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *