Австралия запази основната лихва на рекордния минимум от 2,5%

Централната банка на Австралия запази основния си лихвен процент непроменен на половинвековния минимум от 2,5% в опит да съживи забавящата се национална икономика.

Гуверньорът на институцията Глен Стивънс заяви във вторник, че „икономиката расте малко под тенденцията през последната година, а безработицата се покачва“.

„Това вероятно ще продължи в краткосрочен план, тъй като икономиката се приспособява към по-ниските нива на инвестиции“, отбелязаслед оповестяването на решението на централните банкери Стивънс, цитиран от WBP Online.

„Съветът ще продължи да оценява перспективите и да коригира политиката си, за да се насърчи устойчивото нарастване на търсенето и на инфлационните резултати, съответстващи на целта“, посочи още гуверньорът.

Последните икономически данни от страната показаха, че продажбите на дребно са нараснали с 0,8% през септември, нахвърляйки двойно очакванията на анализаторите. Експертите разчетоха в това нов сигнал за съживяване на растежа.

Междувременно покачване отчете и инфлационният натиск върхунационалнатаикономика. Потребителските цени нараснаха неочаквано с 1,2% през трите месеца до края на септември, постигайки тройно увеличение спрямо предходното тримесечие. Въпреки това основната инфлация се забави до 2,2% от 2,4 на сто.

„Последните данни за инфлацията са в съответствие със средносрочната цел“, посочи Глен Стивънс. „Оценка на банката е, че това вероятно ще остане така през следващите една-две години“, допълни още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *