Австралия увеличава износа на продукти от крокодили

Австралия предвижда да увеличи износа си на продукти от крокодили през 2016 година заради нарастване на популацията им.Това става след десетилетия на мерки в защита на този животински вид, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

Правителството на Северната територия прогнозира значителен растеж на събираните яйца на морски крокодили, според новия многогодишен план за управление на търговията с тези влечуги.

Предвижда се увеличение на сектора с даването на зелена светлина за събиранемаксимум на 90 000 яйца и 1200 животни, заяви в комюнике Вилем Вестра ван Холт, министър по управлението на земните ресурси на австралийския щат Северна територия. Това е увеличение с 40 на сто при яйцата и със 100 процента – при животните спрямо предишния петгодишен план.

Събрани, яйцата се слагат в инкубатори във ферми за отглеждане на крокодили. Животните, заловени в природата пък,се използва за възпроизводство. Кожата им и части от тях се изнасят.

Преди 70-те години на миналия век тези влечуги са се възприемали като източник на щети и са били на ръба на изчезването си след години на трескав лов.

Защитен вид от 1971 година, крокодилите вече не се възприемат като заплаха и популацията им превишава 150 000 в Австралия. При все това понякога крокодилите тук могат да бъдат заплаха за плувците или рибарите, отбелязва АФП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *