Пенсионната реформа вече е факт

От 2016 г. влиза в сила одобрената преди няколко месеца пенсионна реформа. Увеличава се възрастта и стаж за пенсиониране и се дава възможност за ранно такова.

През тази година жените от най-масовата трета категория труд ще се пенсионират на 60 години и 10 месеца, със стаж 35 години и 2 месеца, а мъжете – на 63 години и 10 месеца, със стаж от 38 години и 2 месеца.

При недостиг на стаж, хората ще могат да се пенсионират, когато навършат 65 години и 10 месеца.

Въвежда семинимална възраст за полицаи и военни- тя ще бъде 52 години и 10 месеца, а за летците, водолазите и парашутистите ще се изискват 42 години и 10 месеца.

Пенсионната реформа предвиждаплавно нарастване на възрастта и стажа при жените и мъжете, а през 2037 година и двата пола ще се пенсионират на 65 години. До края на тази година хората с недостигащ стаж ще могат да излязат в пенсия при навършени 65 години и 10 месеца, а от 2017-а година изискването за възраст започва да се вдига, докато стигне 67 години.

За служителите под пагон севъвежда минимална възраст за пенсиониране, която от догодина започва да расте с по 2 месеца, и трябва да стигне 55 години за полицаи и военни, и 45 години за летци, водолази и парашутисти.

Балерините и танцьоритеще се пенсионират на 42 години и 10 месеца, а от 2017-а възрастта ще се вдига, докато достигне 45 години.

При категорийните работници промените са следните: възрастта при жените и мъжете от първа категория ще расте до достигане на 55 години, а за втора категория двата пола трябва да се изравнят на възраст от 60 години.

През тази годинавноската за пенсия се запазвав сегашния си размер от 17.8 процентни пункта, но през следващите две години е заложено увеличаването й с общо 2 пункта.

По-ранното пенсиониране вече възможно. При наличието на необходимия осигурителен стаж вече ще можем да се пенсионираме до една година по-рано. Това ще се случва обаче за сметка на по-ниска пенсия.

Тя ще бъде намалявана с 0,4 процента за всеки недостигащ месец. А орязването на доходите ще е пожизнено, съобщава Нова телевизия. Според прогнозите на Националния осигурителен институт около 11 000 души ще се възползват от новата възможност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *