Връщат по 20 лв. от ДОД за едно дете

Родителите с деца могат да намалят годишната си данъчна основа с 200 лева при едно дете, с 400 лева при две деца и с 600 лева при три и повече деца.

Заявка за това може да бъде направена с годишната данъчна декларация. Част от хоратавече са заявили това свое желание пред работодателите си, напомниха от НАП.

Тук става дума за намаляване на данъчната основа, не за нетна сума, която държавата връща. Тоест при равни други условия това би означавало, че ще се възстановятпри едно дете 20 лева, при 2 – 40 и 60 при три и повече деца,коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров.

От днес започва данъчната кампания. За декларациите по интернет е възможно даима известно забавяне, съобщават от НАП.

В съобщението се посочва, че от началото на 2016 г. до 6 януари електронните услуги, които предоставят данъчно-осигурителна информация,ще работят с данни, които са актуални към края на миналата година.

От 4 януари в офисите на НАП ще се приемат данъчни декларации и други искания и заявления. Но документи ще се издават чак от 7 януари.

Доходите на физическите лицасе облагат с 10-процентна ставка. Данъкът за едноличните търговци е 15 на сто. Тази година данъчните декларации ще могат да се подават до 2 май.

Задължение за подаване на декларация имат всички, които имат доходи, подлежащи на облагане с данък върху доходите на физическите лица. Изключение правят хората, които имат доход само от трудов договори не искат да използват определено данъчно облекчение.

За първите три тримесечия данъкът е авансово удържан от платеца, а за четвъртото – по желание на всеки. Или ще трябва да го плати в рамките на данъчната кампания, или е подал декларация пред платеца на дохода и данъкът му е авансово удържан.

До края на март, ако подадем декларацияпо електронен път, може да използваме 5% отстъпка от данъказа довнасяне. Това право съществува, само ако нямаме стари задължения към хазната.

За възстановяване на изгубени здравни права вече трябва да се погасяват вноските за пет години назад. Срокът, в който това ставаше с плащане само за три години назад изтече преди Коледа, припомни Росен Бъчваров.

Отчитаме близо 20 000 души, които са се възползвали от по-толерантния гратисен период в края на миналата година, а от началото на тази възстановяването на здравните права е значително по-скъпо, изисквайки плащането не на 36, а на 60 месечни вноски, добави той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *