МВР приготвило 27 млн.лв. за покупка на автомобили

Клиент №1 за роднитеавтоджамбази безспорно се класира Министерството на вътрешните работи. Ведомството на Румяна Бъчварова е направила шеметна за нашите мащаби/27 милиона лева/общественапоръчка за доставка на автомобили за 27 млн. лв. в предпоследния ден на 2015 г.

Това става ясно от справка на в. „Сега“ в Агенцията за обществени поръчки. Поръчката е за избор на изпълнител на рамково споразумение за доставка на леки автомобили за полицията, но от обявлението не се разбира колко ще са точните бройки. „Доставката и броят на леките автомобили за всеки конкретен договор ще бъдат определяни от възложителя на база сключеното рамково споразумение в рамките на предвидените финансови средства за съответната година“, обясняват от МВР.

Споразумението ще действа в рамките на 2 години след сключване на договора. В изпълнението му може да се включат до трима участници. Според тръжната документация колите за полицията трябва да бъдат доставени до 6 месеца след подписването на всеки конкретен договор. Автомобилите трябва да са произведени през 2016 г. и да са модел след 2010 г.

Те може да са с бензинов, с дизелов двигател или хибридна технология и трябва да отговарят на всички евростандарти. Интересно условие към бъдещия доставчик е да разполага със сервизи в цялата страна, както и да може да оказва 24-часова безплатна пътна помощ. Въпросът е колко от доставчиците на автомобили отговарят на подобно условие. В оценката на офертите с най-висока стойност ще бъде предложената цена, следвана от разхода на гориво.

Засега не е ясно дали сключването на рамковото споразумение е част от планирания от МВР нов подход на централизирано възлагане на поръчките, след като се оказало, че в системата му има 39 възложители. Затова ръководството на министерството е решило да сложи ред в провеждането на обществените поръчки във ведомството и се е обърнало към Центъра за превенция на корупция, който е известен още като БОРКОР. Центърът трябва да направи анализ и да предложи модел как може да се подобри провеждането на търговете. Това научи „Сега“ от източници от БОРКОР. За целта е било сключено споразумение.

Големият брой на организатори на търгове в МВР се дължи на факта, че в момента както самото министерство, така и всяка главна дирекция и областна дирекция имат право да организират поръчки. В резултат често за едно и също нещо се провеждат по няколко търга едновременно.

Пример за такъв случай са последните обявления в Агенцията за обществени поръчки, където едновременно Академията на МВР и ГДБОП търсят доставчик на еленергия. В момента в БОРКОР правят анализ на практиките на провеждане на търгове в МВР. Много е вероятно крайният продукт да е сходен с този на здравното министерство, където от центъра предложиха изграждане на централизирана система за провеждане на е-търгове, която предстои да бъде пусната. Очаква се там разходите да бъдат намалени с 40 млн. лв. Двете ведомства са с едни от най-високите бюджети и всяка година искат допълнителни средства, след като не могат да се вместят в отпуснатите им пари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *