НАП отписва задължения с изтекла давност

Националната агенция за приходите (НАП) ще може да отпише служебно всички задължения на граждани и фирми с изтекла абсолютна давност, съгласно промени в ДОПК.Данъчните няма да могат да правят безкрайни проверки, а повече лица ще носят отговорност за укриване на факти за публичните задължения, съобщава в. „Сега“.

Това се прави за пръв път,като се очаква сумата да е впечатляваща. НАП засега не е готова да предостави информация за размера на тези задължения. Отписването на изтекли по давностпублични дълговедосега бе възможно само след изрично заявление.

Това е една от ключовите променив Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), която влeзе в сила от тази година. ДОПК бе изменен в редица текстове, като голяма част от промените целят да улеснят работата на приходните агенции.

Абсолютната давност изтича след10-годишен срок(считано от годината, следваща тази, в която е била дължима сумата), независимо от това дали държавата е предприела мерки по принудително изпълнение. Изключение от 10-годишния срок за давността има само за задължения, които са отсрочени или разсрочени.

И в НАП, и в общините има дълги списъци на длъжници с изтекли по давност задължения, които не са отписани. В същото време проблемът за давността излезе остро на дневен ред при въвеждането наединната сметка на НАПза плащане на данъци и осигуровки. Впоследствие тя бе разделена след решение на Конституционния съд на принципа за покриване на най-старото по дата задължение. При него могат да се платят и задължения с изтекла давност, ако не са били изрично отписани.

От 2016 г. напринципа покриване на най-старото по датазадължение ще се събират и задълженията за местни данъци и такси, тоест проблемът с давността стои и за тях.

ДОПК вече изрично задължава НАП да предоставя удостоверения за наличие или липса на задължения на други администрации с оглед прилагането на практика накомплексно административно обслужване.

На фона на отделни ограничения данъчната администрация получавадопълнителни инструменти за събиранена публичните вземания. От 2016 г. кръгът на отговорните за укриване на факти и обстоятелства за дължими данъци и осигуровки се разширява чувствително.

Отговорност за това ще носят не само органът на управление и управителят, но и прокуристите, търговските представители, търговските пълномощници.Отпада и изпращането на покани за доброволно изпълнение на длъжниците с просрочени задължения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *