Австрия може да се оттегли от споразумението за разселване на мигранти

Австрия планира да се оттегли от споразумението на Европейския съюз (ЕС) за разселване на мигранти в различните страни от съюза, заявиха правителствени представители, цитирани от ДПА.

Решението може да бъде одобрено от кабинета още утре. То ще е пореден удар върху усилията на ЕС да прилага единна миграционна политика.

През 2015 г. ЕС реши до септември 2017 г. да пренастани в други европейски страни 160 хил. души, които бяха пристигнали в Италия и Гърция. До момента обаче по-малко от 15 хил. души са преразпределени в рамките на ЕС.

Австрийският министър на отбраната Ханс Петер Доскоцил, който е инициатор на решението, заяви, че страната му трябва да се оттегли от споразумението за разселване с аргумента, че Австрия вече е приела пропорционално по-голям дял бежанци в сравнение с други страни от ЕС. „Мисля, че Австрия е дала адекватен хуманитарен принос“, заяви министърът социалдемократ.

В програмата на ЕС бе направено изключение за Австрия до миналата година. През 2015 г. тя прие 90 хил. души в разгара на миграционната криза.

Съгласно механизма за преразпределение Австрия е задължена да приеме около 2000 бежанци от Италия и Гърция.

Говорителка на вътрешния министър Волфганг Соботка заяви, че неговата консервативна Народна партия напълно подкрепя оттегляне от споразумението, информира investor.bg. Австрия обаче няма да може да приложи веднага очакваното решение на кабинета. То ще трябва да бъде одобрено от Европейската комисия и от Европейския съвет.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *