Автомобилните производители свалят цените, за да изчистят складовете

Ако Индия е намислила да създаде автомобил на цена 5000 USD, европейските производители вече са доста наблизо до тези цени, само че в евро. Е, индийците го правят заради идеята, европейците – заради кризата, но това не интересува купувачите.
Отстъпки
Заиграването с цените се вижда особено ясно на автосалона на Есенния международен панаир в Пловдив. Предлагат се шеметни отстъпки на предлаганите автомобили. Новите коли струват от 22 до 50% от нормалните им цени! Кой поема разликата? Производителите и търговците, разбира се. Всички те трябва да пласират вече произведената автомобилна продукция и да изчистят складовете от наличните автомобили, да се сдобият със свежи оборотни средства и да завъртят конвейерите наново. И панаирът е добро средство за това.
За седмица тук правим продажби, колкото в региона постигаме обикновено за 4-5 седмици, казва Бисер Ташев, търговски директор на София транс ауто-Пловдив.

Дистрибутори
На панаира предлагаме отстъпки, които се дотират от производителя, обяснява Ташев. Те са за определени автомобили на склад. Хората си мислят, че ние сме трупали огромни печалби, а то съвсем не е така - имали сме добри години, но 2009-а определено не е от тях, казва търговският мениджър. Отстъпките на Peugeot са валидни за моделите 107, 206 и 206 седан, 207, 308, 308 SW и 308 комби. Модификацията 407 е с 24% отстъпка, а джипът 4007 има парична отстъпка и бонус – мотоскутер. Цялата лекотоварна гама Бипър, известна като „баничарки”, е под 14 000 лв. без ДДС. Намалението важи до 10 октомври. Премиерните и луксозните автомобили не са обект на промоцията, защото те и бездруго се поръчват в ограничени количества, каза Бисер Ташев.

Лекотоварни
Това, което се случва с цените, в момента е следствие на един много променен пазар, казва Нели Найденова, маркетинг мениджър на Ауто Италия. Нейната компания е основен вносител на автомобили с марките Фиат и Ланча, а също и на Алфа Ромео. Очакваме, че сегашната ситуация ще доведе до известно постигане на баланс на по-ниски ценови нива, но като цяло сегашният срив не е здравословен за целия бранш. Изходът е ясен – трябва да бъдат реализирани автомобилите, които са произведени и са на склад, и след това можем да говорим за излизане от кризата, счита Нели Найденова. По думите й девизът на всички в бранша за 2009 г. е Да изчистим складовете.
Италианските автомобили преживяват ренесанс у нас след 2004 г. Имаме удвояване и утрояване на продажбите на някои марки автомобили, твърди Найденова. Най-продаваните марки – FIAT Grandeq Punto и Panda, са в десетката на топавтомобилите на германския пазар. На панаира ние залагаме доста на представянето на лекотоварната гама и на продажбите. „Скритото оръжие” на производителите на автомобили в Торино е в съвместната работа с индийските мечтатели от компания Тата. Целта е ясна – нискобюджетен европейски автомобил.
На изплащане
За повечето автомобили с марката Mazda дистрибуторът в България Стар моторс ЕООД предлага истинско разсрочено плащане по формулата 1/3 годишно – за три години. Не можем да си позволим да пипаме драстично цените, защото става дума за истинско японско качество, казва Велина Георгиева, представител на търговския отдел на Стар моторс ЕООД. Според нея разсроченото плащане и спестяването от автокаско и лизинговите такси намалява стойността на колата с 16-17%.
Криза
Всичко хубаво е кратко, а най-хубавите неща и бездруго няма да се случат. При тази криза например няма да доживеем цени на нов автомобил от 5000 USD. Съществен е въпросът: дали автомобилостроителите и търговците на автомобили щяха да предлагат на по-ниски цени преди кризата? На панаира всички казват – не!

Михаил Ванчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *