Определиха осигурителните прагове

С 4.58 процента средно ще нараснат през 2010 година минималните осигурителни прагове.
Синдикати и работодатели са договорили нови, по-висок минимален осигурителен доход (МОД) за 1 милион и 400 хиляди работещи по трудов договор заети в 43 основни икономически дейности, съобщи заместник-социалният министър Христина Митрева пред БНР. За тях средното увеличение е 6.06 на сто.
Увеличението на МОД в споразуменията за 2010 г. спрямо 2009 г. е в диапазон от 21,8 процента в икономическа дейност „Производство на хлебни и тестени изделия“, 21,7 процента в „Дейност на болници“ до 1,7 процента в „Производство на дървен материал“ и 1,5% в „Производство на мебели“.
В девет споразумения се запазват размерите на МОД за 2009 г., съобщиха междувременно от МТСП.
В други 34 дейности няма споразумения. Там увеличението ще е служебно – 2.2 процента в сравнение с 2009 г., добави Митрева. Това е равно на прогнозното ниво на средния хармонизиран индекс на потребителските цени за 2010 г., посочват от МТСП. По думите на Христина Митрева ефектът от по-високите минимални осигуравки, ще е 100 милиона лева повече приходи в бюджета на НОИ догодина.
За бюджетните организации не се договаря минимален осигурителен доход, а началните заплати на наетите в тези организации се променят съгласно политиката по доходите при разработване на Държавния бюджет за 2010 г. Средният минимален осигурителен доход за 2010 г. е 398 лв., което е нарастване с 4,85 на сто спрямо 2009 г.
Междувременно се разбра, че Националната агенция за приходите (НАП) е готова със законодателни предложения, които да позволят на нейните експерти да правят спецревизии само за укрити осигуровки. Идеята е част от поредния пакет от законодателни мерки за борба със сивата икономика на НАП, който е предложен на финансовото министерство, пише „Сега“. От агенцията настояват да им се даде правото да извършват т. нар. „ревизии при особени случаи“ и за осигуровките.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *