Адвокатите на Ковачки обжалват запора за над 143 млн. лева

През последните дни председателят на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност – професор Стоян Кушлев, е бил заплашван. Това стана ясно само ден, след като комисията запорира имоти за над 143 милиона лева на бизнесмена Христо Ковачки, съобщи bTV.
Часове, след като стана ясен рекордният за страната запор, председателят на комисията професор Стоян Кушлев посети парламента. Tой обаче бързо напусна сградата, без да разговаря с журналисти. До забраната на Христо Ковачки да се разпорежда с десетки имоти в страната на стойност повече 143 милиона лева се стига след мотивирано искане до софийски градски съд от комисията „Кушлев“.
„Става въпрос за акции и дружествени дялове в над 30 фирми, парцели, които надвишават 42 декара, запор в над 30банки в страната. До изземване на това имущество може да се достигне след установяване на решение от съда“, коментира Александър Николов от Софийски градски съд.
Молбата на комисията „Кушлев“ е резултат на сериозни несъответствия в имотното състояние на бизнесмена. От 1994 г. до 2008 година енергийният бос Христо Ковачки е закупил имоти, автомобили, фирми и акции на стойност над 143 милиона лева. Проверката на комисията обаче установи, че законният доход на бизнесмена през тези 14 години е едва 2 милиона лева.
„Комисията „Кушлев“ не е проверявала кредитите, а е запорирала и описала имуществото. Публична информация е, че господин Ковачки работи с кредити. Приходите за придобиване на това имущество не трябва да се търсят във физическото лице Христо Ковачки, а в самите компании“, каза Десислава Филипова, пресцентър на Христо Ковачки.
Въпреки рекордния размер на имотната забрана делът на Христо Ковачки в Общинскабанка не е запориран. Според запознати, причината е, че бизнесменът е собственик на по-малко от 50 на стоот банката. Неговите адвокати вече са обжалвали размера на запорираната собственост. До един месец трябва да бъде насрочена дата за започване на делото срещу бизнесмена.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *