Банките ни скубят с високи такси

Хората се отказват да сменят обслужващия трезор заради скъпи такси и комисиони
Банките ни скубят със сложно ценообразуване, скрити такси и неясна информация. Всичко това им помага да прибират огромни печалби на гърба на клиентите си. Това пише в доклад на Еврокомисията, огласен в Брюксел. По нейна поръчка две години независми европейски консултанти са проучвали условията на банкиране, които предлагат трезорите в ЕС. И признават, че дори те са се затруднявали в две трети от случаите да разберат за какво банките вземат пари. Наблюдението е извършено в 224 трезора в 27-те страни – членки на Евросъюза, които покриват 81% от пазара на дребно в общността
Въз основа на проучванията е изготвен докладът с название „Данни за таксите по текущи сметки за потребителите“. Той бе представен от еврокомисаря по защита на потребителите Меглена Кунева. Картината, която е описана в 33 страници, не е никак розова нито за страните от Стара Европа, които се славят със столетни традиции в банковото дело, нито за останалите новоприети членки на общността. Истинска загадка е как все пак клиентите се ориентират и успяват да ръководят финансите си.
Така например според проучването 10 на сто от проверените банки не са предоставили никаква информация на интернет страницата си за таксите и комисионите, които прибират за откриване, обслужване и пр. на банкова сметка. В една трета от кредитните институции информация има, но тя е твърде оскъдна, за да стане ясно на клиентите колко точно трябва да платят, а в 66% информация е имало, но въпреки всичко се е налагало пак да се пита. Може би поради тази причина 79% от гражданите на ЕС са поискали въвеждането на стандартизирана информация за всички банкови услуги, валидна за всяка държава от общността. От своя страна пък самата Меглена Кунева при представянето на доклада в Брюксел във вторник е посъветвала гражданите да не вярват на банкерите безусловно като на докторите. Оказва се, че те или спестяват истината, или я изопачават, или просто мамят
„Банкерите на дребно мамят потребителите!“, заяви комисарката в прав текст на пресконференцията в Брюксел. При това документът разглежда само два проблема, свързани с таксите по банковите сметки и смяната на обслужващата банка. „Таксите по текущите сметки са много непрозрачни, което прави практически невъзможно за потребителите да знаят колко плащат и да сравняват предложенията на различните банки“, се подчертава в доклада. В неговия обсег не са фокусирани условията по кредитите, където са най-големите сблъсъци между банките и техните клиенти и съответно най-големите загуби на нерви и пари.
Там, където липсва прозрачност, логично и скубането е най-голямо, намекват експертите. Затова неслучайно най-скъпите страни в сферата на банковите услуги са Австрия, Франция, Италия и Испания, в които и прозрачността е на особено ниско равнище. В доклада е даден фрапиращ пример за цените на банковите услуги, в който фигурира и България. „В някои страни таксите и комисионите по сметките в банки са много повече, отколкото парите в самите сметки“, констатират авторите на доклада. Така например обслужването на най-често ползваните сметки в Италия струва средно 831 евро, докато у нас сумата е само 28 евро, или почти 30 пъти по-евтино. Надяваме се това сравнение да не насърчи банките в България да вдигнат веднага цените си. Още повече че почти всички чувствително коригираха нагоре в последните месеци таксите и комисионите си. Ниски разходи в границите на Европейския съюз по текущи банкови сметки освен България предлагат още Холандия, Белгия и Португалия.
Проблемът е важен, защото банковото обслужване обхваща все по-голяма част от населението на Европейския съюз. Според анализаторите през 2003 г. в 15-те страни – членки на ЕС, 80% от населението е имало сметки в банки. През 2008 г., когато ЕС обхваща вече 27 държави, 87% от гражданите имат банкови сметки, голяма част от тях и банкови карти. Почти една трета от тях обаче (29 процента) се затрудняват да сравняват офертите на отделните банки, защото са неясни, или просто нямат база за сравнение.
Конкретен пример е даден с Германия, където поради криене на информация и некомпетентни съвети хората губят ежегодно 20-30 млрд. евро от неизгодни инвестиции. Авторите на доклада, действайки под прикритие, са направили експеримент и са поискали консултация от 25 банкови консултанти за теглене на ипотечни заеми. Всички те са предложили неизгодни оферти, като са скрили информация, която би позволила на клиентите да платят по-малко.
„Банките трябва да променят начина, по който се отнасят към потребителите, а страните в Европейския съюз трябва да изпълнят ангажиментите си към потребителските закони в съюза“, заяви още еврокомисарят за защита на европейските потребители Меглена Кунева при представянето на доклада.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *