Администрацията на Обама мисли да създаде нов финансов регулатор

Администрацията на президента Барак Обама в момента обмисля възможността да създаде нов финансов регулатор – специална комисия, която ще има широки правомощия за защита на потребителите на финансови продукти – от ипотеки, до кредитни карти и колективни инвестиционни схеми, съобщи в. Вашингтон пост, позовавайки се на няколко източника запознати със ситуацията.
Според източниците пълномощията на бъдещия регулатор ще позволят на американското правителство да определи, доколко условията и рекламните послания на огромния брой финансови продукти отговарят на интересите на потребителите.
Според агенция Блумбърг един от вариантите е Федералният резерв на САЩ да изземе част от функциите на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC). Идеята е по инициатива на администрацията на Барак Обама и може да бъде обявена още следващата седмица, твърди агенцията.
Според източниците на „Блумбърг“ проектът все още се доработва, като целта му е да прехвърли на Федералния резерв финансовия надзор над големите финансови институции в САЩ. Друга част от правомощията на SEC.
„Това ще е ужасна грешка. Независимо какво е направила или не е направила SEC досега, тя си остава основната институция, която предпазва инвеститорите“, заяви пред „Блумбърг“ Стенли Спъркин, бивш служител на SEC.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *