Свършиха безгрижните дни за българските застрахователи

Едва около 2% е ръстът на застрахователния бранш в България за първите 3 месеца на тази година, установи проучване, направено от Insurance.bg. Ако някой смятат, че положителният ръст е повод за задоволство на фона на развихрилата се у нас финансова криза, то трябва да припомним, че компаниите приключиха миналата година с 20 на сто повече приходи сравнение с 2007 г.
За първите 3 месеца общозастрахователният бизнес у нас успя да постигне символичен ръст от около 3-4%. Това означава, че премийните приходи на 20-те лицензирани компании са в размер на около 370-375 млн. лева, показва предварителното проучване на Insurance.bg. За сравнение, през миналата година ръстът спрямо 2007 г. е бил цели 18,03%. Първите индикации за свиване на бизнеса се появиха още през октомври, когато започна постепенно забавяне на темпа на ръст средно с около 2% на месец. Очакванията са тази тенденция да се запази до края на годината. Експертите се надяват приходите да са близки до тези през 2008 година, но не по-малко.
През последните години автомобилното застраховане теглеше на буксир неразвития ни пазар нагоре и застрахователните компании не полагаха кой знае какви усилия за разработването на нови пазарни ниши. От началото на годината обаче продажбите на нови, а и на стари автомобили, буквално се сринаха, което се отрази негативно и на приходите на застрахователните компании. Освен с Каско, сериозен проблем има и с продажбата на „Гражданска отговорност“, която въпреки задължителния си характер не се сключва от все повече собственици на МПС-та. Като капак на автомобилните неволи, от началото на годината повечето застрахователи отчитат и увеличаване размера на изплащаните щети, което още повече утежнява и без това не розовото положение в бранша.
Друг сектор, който страда от кризата, е имущественото застраховане. Без особени усилия застрахователите инкасираха прилични премии и печалби от продажбата на имуществени полици, които са задължителни при покупка на жилище с ипотека. Задоволството от постигнатото без никакви усилия ги накара да не търсят начини да привлекат като свои клиенти стотиците хиляди други собственици на имоти. Така че и тук с лека ръка беше проиграна възможността за развитие на общозастрахователния бизнес.
При възможност да избегнат сключването на каквато и да е застраховка, клиентите го правят. За нов бизнес е почти невъзможно да се говори. Така че ако застрахователите искат да останат в играта, трябва да положат неимоверни усилия да запазят настоящите си клиенти. Ако успеят да ги спечелят с добри условия, цени и обслужване при тези тежка ситуация, то те ще провокират тяхната лоялност, която ще им се отплаща много дълго време. Именно в тези сложни времена ще се отсеят истинските професионалисти от случайно попадналите в бранша. Тези, които успеят да се справят сега в тази тежка ситуация, ще са обречени на бъдещ успех.
В условията на криза единствените застраховки, които се радват на огромен интерес, са тези на финансови рискове. Това е логично при затрудненията за финансиране и голямата междуфирмена задлъжнялост, която е характерна за компаниите у нас. Проблемът е, че много застрахователи взеха да се „парят“ от предлагането на тези полици и са ги ограничили до минимум, което не позволява да се компенсират загубите на премийни приходи по другите видове бизнес.
В общото застраховане лидер по премиен приход за първото тримесечие на 2009 г. със своите 73,795 млн. лв. е „Булстрад“. Компанията обаче отчита спад на приходите с 4,6% в сравнение с първото тримесечие на 2008 г., когато те са били 77,346 млн. лева. Свиването на приходите се дължи основно на по-малките продажби на морски застраховки. Освен за размера на приходите, мениджърите на дружеството трябва да се борят и за ограничаване броя на кражбите, които са се увеличили от началото на годината.
„ДЗИ Общо застраховане“ запазва второто си място от миналата година, събирайки премии в размер на 54,312 млн. лева. За сравнение, за първите 3 месеца на 2008 г. компанията е имала премии в размер на 49,222 млн. лв., което означава, че сега тя отчита ръст от 10,34 на сто.
Изненадващо трети в класацията се нарежда „Лев инс“ със събрани премии в размер на около 42 млн. лева. Освен влизането в челната тройка трябва да се отбележи, че компанията отбелязва ръст от 47,67%, което е най-високият резултат в бранша. През първото тримесечие на 2008 г. „Лев инс“ имаше 28,442 млн. лв. приходи. Големият успех от компанията обясняват с увеличение на приходите по автомобилно застраховане, финансови рискове и имуществено застраховане. От началото на годината „Лев инс“ успя да привлече един много голям клиент, какъвто безспорно е „Трейс груп“, и да застрахова бизнеса на компанията, свързан с изграждането на новите отсечки от столичното метро.
На 4-то място в Топ 5 влиза доскорошният голям фаворит „Алианц България“. Приходите на компанията са 38,905 млн. лв. при събрани 48,631 млн. лв. година по-рано. Инкасираният спад е цели 20%, който е най-големият сред водещите компании в бранша. Причините за тези лоши резултати се дължат отново на автомобилното застраховане. Компанията е сред най-големите застрахователи на нови автомобили, тъй като има договори с повечето вносители. Сривът в продажбата на нови коли доведе до сериозен спад в приходите на застрахователя. Каското на „Алианц България“ се характеризираше с високи цени и не толкова атрактивни условия, което отблъскваше собствениците на автомобили, които не са лизингови и са над 4-годишни. Това беше политика на компанията, която не искаше да се занимава със стари автомобили. Сериозният спад на приходите обаче накара мениджърите на българо-немското дружество да преосмислят политиката си и намалят сериозно цените на автомобилните си застраховки. Освен да увеличат продажбите си, мениджърите на компанията трябва да се борят и за ограничаване на кражбите на застрахованите в „Алианц България“ автомобили, тъй като от началото на годината техния брой чувствително се е увеличил.
Пети по приходи с 32,187 млн. лв. се нарежда „Армеец“. За сравнение, към 31.03.2008 г. приходите на компанията са били 26,614 млн. лв., което означава, че тя е постигнала ръст от 20,94 на сто – втори резултат сред водещите застрахователи у нас.
Изненадващо извън петицата е „Бул инс“. Дружеството от години заемаше 4-то място, но събраните от началото на 2009 г. приходи са в размер на около 29 млн. лв., което му отрежда 6-то място. Спадът спрямо първото тримесечие на миналата година е над 8 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *