Азербайджан обмисля строителството на еко-курорт за 6 млрд. долара

Датското архитектурно бюро Bjarke Ingals Group (BIG) обяви планове за изграждане на мащабен курортен и жилищен проект на о. Зира в Каспийско море срещу азербайджанската столица Баку.
Комплексът ще бъде въглеродно неутрален и ще бъде разположен на площ от 1 млн. кв. м.
Според различни азербайджански източници стойността на проекта е 6 млрд. долара. Инвеститор е азербайджанската компания Aurositi Holding. По думите на нейния изпълнителен директор Оуз Окан компанията смята да отправи предложение за включване в проекта пред различни инвеститори, които да осигурят финансирането.
Архитектурният дизайн на проекта е замислен да отразява планинския релеф на Азербайджан, като той ще включва седем жилищни комплекса, наподобяващи седемте най-големи планински възвишения на страната.
Комплексът се предвижда да бъде напълно независим от външни енергийни източници. Той ще се захранва чрез слънчева, водна и вятърна енергия, като се планира да произвежда същото количество енергия, каквото и изразходва.
Проектът включва 300 частни вили, изградени в близост до голф игрище, собствена водно-пречиствателна станция, независима напоителна система и много зелени площи.
По думите на Окан все още не е известно кога се очаква да започне реализацията на проекта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *