Италия ще настоява пред ЕК газопроводът „Южен поток” да стане приоритетен

Италия ще настоява газопроводът „Южен поток”, в който основни участници са Газпром и ENI (и в който проект участва и България), да бъде включен към приоритетните проекти на политиката на ЕС за енергийна сигурност.
Това е заявил в Рим министърът на външните работи на Италия Франко Фратини след завършването на заседанието на руско-италианския съвет за икономическо, промишлено и финансово сътрудничество с участието на вицепремиера и министър на финансите на Русия Алексей Кудрин, съобщи Итар-Тасс.
На свой ред руският вицепремиер е казал, че между Москва и Рим има „пълно разбирателство и подкрепа за реализацията на газопровода „Южен поток”. Проектът за газопровода „Набуко”, който предвижда доставката на газ за Европа от Ирак, Египет и др. страни, но без Русия, вече е обявен от ЕК за „приоритетен“.
Русия и Италия са се договорили да проучат възможностите за създаване на съвместна работна група по енергетика. По думите на Кудрин, „такава работна група би могла да бъде създадена в близко време, като в нейните компетенции ще влиза работата по всички енергийни проекти между двете страни, които са доста”.
Кудрин е съобщил още, че двете страни разглеждат възможността и подкрепят влизането на италиански компании в консорциум за контрол на транзита на руски газ, също в рамките на мерките по обезпечаване на енергийната сигурност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *