Азиатските борси светнаха в зелено

Азиатските фондови пазари се повишиха в понеделник след положителното представяне на Wall Street в петък и третото свиване на лихвите в Китай от ноември насам.

В неделя Китайската централна банка обяви съкращаване на своите лихви по депозитите и едногодишните заеми с по 25 базисни пункта, тъй като растежът в азиатския икономически гигант се забави до нива, невиждани от глобалната финансова криза насам.

Въпреки че новината в голяма степен подкрепи настроенията в Азия, някои анализатори се опасяват, че по-агресивните съкращения на лихвените проценти и задължителните резерви показват, че забавянето на континента може да бъде по-голямо от първоначално очакваното.

В Китай Shanghai Composite нарасна с 2% на фона именно на най-новите мерки за подкрепа на паричната политика. През миналата седмица борсата в Шанхай отчете най-слабото си седмично представяне от юли 2010 г., спадайки с 5,3%.

Междувременно в Хонконг Hang Seng се покачи с 0,6%.

Строителните, като Poly Real Estate и China Vanke, нарасна c 1,7% и 1,2% в Шанхай, а China Overseas Land & Investment и China Resources Land добавиха 4,6% и 2,8%.

От друга страна ситуацията в банковия сектор бе смесена. Капитализацията на Industrial and Commercial Bank of China в Шанхай спадна с 0,4 на сто, докато листналите в Хонконг книжа поскъпнаха с 0,2 на сто.

В Япония Nikkei 225нарасна за седма поредна сесия, като пазарните погледи бяха насочени към гиганта в електрониката Sharp и индустриалния конгломерат Toshiba.

Акциите на базирания в Осака гигант в електрониката се сринаха с близо 30 на сто до 196 йени за брой след обявяването на плана за преструктуриране. Toshiba пък изтри цели 16,6% след прекратяване на изплащането на дивиденти през миналата седмица.

Водещият южнокорейски индекс KOSPI отчете ръст в първия търговски ден от седмицата.

Брокерските къщи се представиха най-добре сред листнатите на борсата компании. Samsung Securities добави 6,6%, докато Daewoo Securities и Mirae Asset Securities нараснаха с по 3%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *