Азиатските индекси са на загуба, доларът продължава да поскъпва

/© Снимка: БГНЕС

След динамичната седмица при американския долар, характеризираща се с подчертано бичи настроения у играчите, през новата тези сантименти остават. Зелените пари продължават да поскъпват спрямо основните си конкуренти на валутните пазари. Към този час, по време на азиатската сесия, еврото пада до $ 1.2820 към долара. Към японската йена курсът е 101.08 йени за долар, к8оето показва допълнително отслабване на японската валута.

Доларовият индекс DXY, който проследява представянето на долара спрямо 16 основни съперника, се вдигна до 84.5180 пункта, което е най-високото му ниво от юли 2010 година. За това спомага и очакването на изказването на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке, което ще бъде направено през тази седмица. Инвеститорите се боят, че добрите данни за състоянието на американската икономика от последните дни ще дадат основание на централната банка да помисли за свиване на помощната програма.

Това притеснение тегне над инвеститорите в Азия, които имат и домашни проблеми, подхранващи песимизма им. В Китай става все по-ясно, че централната власт няма да предприеме нищо за облекчаване на икономиката и финансовата система, въпреки данните за незадоволителен растеж. Така индексите тази сутрин са на отрицателна територия.

Nikkei 225 пада с 1.11% до 14 151 пункта.
Hang Seng Index губи 2.17% до 20 402 пункта.
CSI 300 Index се понижава с 2.16% до 2 178 пункта.

На стоковите пазари петролът поскъпва. Фючърсите за лек американски петрол с доставка през август добавят 10 цента до $ 103.32 за барел. Цената на сорта брент расте с 22 цента до $ 107.94 за барел. Върху цената на основната енергийна суровина влияние оказват проблемите в Египет, където размириците и убийствата продължават.

Златото поскъпва с 0.48% до $ 1 218.50 за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *