Франция: Еврозоната се нуждае от собствен министър на финансите

Пиер Московиси

Московиси изтъкна, че „еврозоната трябва да стане по-прозрачна, за да не гледаме как 17-те министри се събират на заседания по нощите“.

Той припомни, че през 2014 година ще бъде обновен съставът на Европейската комисия и според него тази възможност трябва да се използва за провеждане на реформа в ръководните органи на Европейския съюз.

„Въпросът се състои в това дали този министър трябва да бъде председателят на Еврогрупата или трябва да бъде също така европейски комисар по икономическите въпроси“, отбеляза Московиси, като допълни, че предпочита втория вариант. Според него „това би създало мощна синергия“.

Френският министър подчерта също така, че еврозоната трябва да се сдобие и със собствен бюджет, който отчасти да има антицикличен характер. По думите му това е необходимо за осигуряване на минимално равнище на застраховка срещу безработицата.

Накрая Московиси се обяви за създаване на отделна комисия, палата или комитет в Европейския парламент, които да се занимават изключително с проблемите на еврозоната. Този орган според него би могъл да издава закони по въпроси, които засягат общите интереси на еврозоната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *