Азиатските и руските купувачи напускат пазара на луксозни жилища в Лондон

Азиатските и руските купувачи на жилища, които преди формираха около една трета от всички купувачи в най-богатите квартали на Лондон, през тази година до голяма степен са напуснали пазара, след като валутите на развиващите се страни се сринаха спрямо паунда, пише Financial Times (FT).

Имотите в квартали като Кенсингтън, където средната цена на жилище възлиза на 1,5 млн. паунда, бяха търсени активи през последните години от страна на богатите купувачи, насочили се към инвестиция в един глобален политически стабилен град.

През 2015 г. обаче е настъпила промяна, която според брокерите на недвижими имоти се дължи отчасти на сътресенията на развиващите се пазари и отчасти на промените в гербовия налог, заради които купувачите на по-скъпи домове плащат значително по-високи данъци.

Азиатските купувачи са формирали до 26% от всички купувачи на жилища в райони като Кенсингтън, Челси и Белгравия през първите три тримесечия на миналата година. Броят им обаче е спаднал до едва 6% за същия период на 2015 г., сочат данни, компилирани за FT от агенцията за луксозни недвижими имоти Hamptons.

Китайските купувачи са 3% спрямо 9% през миналата година.

Руснаците формират едва 1% от купувачите в най-скъпите квартали на Лондон, които включват и Найтсбридж и Мейфеър, през първите три тримесечия на 2015 г. спрямо 7% за същия период на миналата година.

Спадът съвпада с период на турбуленция на китайските фондови пазари, който се разпространи и на други развиващи се пазари и доведеа до поевтиняване на местните валути спрямо паунда. Китайският юан е с 6,6% надолу от април насам.

В Русия войната в Украйна и международните санкции, както и по-ниските цени на петрола, влияят изключително негативно на икономиката и валутата на страната. Рублата поевтиня с 25% спрямо паунда от април насам и с 53% през последните две години.

„Тези групи не продават, но и не купуват“, казва брокерът Чарлс МакДауъл, който работи в района на Найтсбридж.

Фионуала Ърли, директор по проучвания на пазара на жилища в Hamptons, казва: „Ако погледнете какво се случва в по-широката глобална икономика, тенденцията е логична – въпреки че тя може да е моментна и купувачите в крайна сметка да се завърнат“.

Според нея има „ориентировъчни“ признаци, че азиатските собственици продават повече луксозни жилища в Лондон спрямо всички оферти на пазара.

Пазарът на скъпи британски жилища е засегнат и от промените на гербовия налог, обявени през миналия декември, които намалиха данъците за повечето купувачи, но ги увеличиха за тези, които купуват жилища на цена над 937 хил. лири.

Бротя на всички сделки в луксозната част на Лондон се е понижил с 19% за първите три тримесечия на 2015 г. спрямо миналата година, показват данни на LonRes, като брокерите обвиняват за спада повишаването на гербовия налог.

Британците формират 42% от купувачите през тази година спрямо 36% през миналата, казва Hamptons, въпреки че относителното търсене от страни от Европейския съюз остава силно.

МакДауъл казва, че несигурността вследствие на по-широкия данъчен режим за чуждестранните купувачи също играе своята роля.

„Чуждестранните купувачи са обезсърчени от нивата на гербовия налог, но и от сложните и високи данъчни ставки, като консултантите им не мога да им дадат никакъв съвет, тъй като голяма част от това законодателство все още търпи промени“, казва той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *