Азиатските пазари записаха рекорден ръст за второто тримесечие

Борсовите индекси в Азия се повишиха силно в последния ден на тримесечието, в резултат на което регионалният индекс MSCI Asia Pacific отчете най-доброто си тримесечно представяне за последните две десетилетия. Борсовият измерител, който следи 10 азиатски и 2 тихоокеански борси, се е повишил с 29% от 31 март досега, което е най-голямото положително изменение от 1988 г., когато започва неговото изчисление.
Днес MSCI Asia Pacific добавя 1,4% към стойността си до 104,06 пункта, което направи пазарната оценка на включените в него компании 23,8 пъти по-висока от очакваната им печалба за текущата фискална година. По този начин акциите в състава на индекса са много по-скъпи от тези на борсите в Европа и Северна Америка.
Поскъпването на компаниите от добивния и енергийния сектор помогна на MSCI Asia Pacific да запише и най-доброто си полугодишно представяне от 1999 г. Той напредва с цели 16% от началото на годината.
В Япония Nikkei 225 се повиши с 1,8% до 9958,44 пункта. Затова помогна новината, че потребителските разходи на домакинствата са отчели годишен ръст от 0,3% през май. Нарастването на безработицата до 5,2% обаче, в комбинация със спада на доходите, чертаят лоши перспективи пред потребителските разходи през следващите месеци. От началото на месеца Nikkei 225 се повишава с 4,6%, а в рамките на тримесечието – с близо 23%.
Лидер по ръст са борсите в Индия, Тайланд и Хонконг, където основните индекси BSE Sensex 30, Stock Exch of Thai и Hang Seng са се повишили съответно с 50%, 40% и 36% от началото на тримесечието. Най-силно поскъпват акциите на тайванската компания за инвестиции в недвижимо имущество Farglory Land Development.
Нейната пазарна капитализация е скочила с цели 210% за последните три месеца благодарение на слуховете, че Farglory Land Development може да навлезе на пазара на недвижими имоти в Китай и да бъде купена от китайска компания.
Австралийската борса завърши месеца с ръст от 3,6%, а тримесечието – с ръст от 10,4%. Основният индекс на борсата в Сидни S&P/ASX 200 се повиши с 1,8% до 3954,9 пункта в края на днешната сесия. Инвеститорите пренебрегнаха новината, че продажбите на нови жилища намаляват с 5,7% на месечна база през май, а кредитирането в частния сектор намалява с 0,1% за месеца.
Най-слаб е тримесечния ръст на борсата в Нова Зеландия. Основният индекс NZX 50 се е повишил с 1,2% за последния месец, а за тримесечието е добавил 8%. NZX 50 добави 0,8% днес до 2796,11 пункта, след като индексът на бизнес доверието се повиши до 5,5 пункта през юни спрямо 1,9 пункта за май. Националната банка на Нова Зеландия съобщи, че все по-голяма част от местните компании очакват ръст на своите продажби и печалби през следващите 12 месеца.
Двата основни китайски индекса Shanghai Composite и CSI 300 са напреднали съответно с 25% и 26% за изтеклото тримесечие. Shanghai Composite се понижи с 0,5% до 2959,36 пункта, след като в понеделник достигна най-високата си стойност за последната година. Индексът на сините чипове CSI 300 изгуби 0,4% до 3166,47 пункта.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *