Азия последва падането на Wall Street

Азиатските борси отчетоха спад, следвайки понижението на Wall Street, най-вече заради притеснения за състоянието на американския банков сектор. Продажбите в региона се увеличиха, а банките, производителите на потребителски стоки и износителите, отчетоха сериозен спад. Инвеститорите се отдръпнаха от рисковите активи след спада на американския пазар и слуховете за проблеми във финансовия сектор и икономиката като цяло. След 6-месечно покачване пазарите започнаха да отстъпват заради притеснения, че ръста им няма икономическо покритие.
Общият показател за региона MSCI Asia Pacific Index падна с 1.6% до 112, което е най-ниската му стойност за последните 2 седмици. Заради спекулации за възстановяването на световната икономика, индексът отчете ръст от 59% от март насам.
Хората са притеснени в момента. Много пари се наляха в пазарите, заявиха наблюдатели за Standard & Poor’s за Азия. Въпросът сега за повечето инвеститори е дали да вложи на сегашните нива или да изчака да се коригират още, защото все още има голяма несигурност за възстановяването на американската икономика, добавиха те.
Китайският основен индекс Shanghai Composite регистрира загуба от 0.2%, след като премиерът на страната Уен Джибао заяви, че правителство няма да промени монетарната си политика. Финансовите компании отчетоха ръст в Китай след изявлението на Уен Джибао, че страната няма да затегне фискалната си политика. Икономиката на страната се намира в „критична фаза“ от своето възстановяване и правителството ще запази про-активната си финансова политика, обяви агенция Синхуа, цитирайки китайския премиер.
Японският индекс Nikkei 225 отчете спад от 2.5% до 10 263 пункта. Сред най-загубилите е компанията за производство на чипове Elpida Memory, която отчете спад на акциите си със 17%, след като обяви план да продаде още свои акции на стойност 800 млн. USD. Показателят на Хонконг Hang Seng падна с 1.6% до 19 564 пункта, този на Южна Корея Kospi се понижи с 0.4% до 1 613 точки, а индийският Sensex загуби 0.1% от стойността си и е на ниво от 15 572 пункта.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *