Победители в икономическата криза ще са фирмите за потребителски стоки

Повече от 2/3 от компаниите, които произвеждат потребителски стоки, са постигнали свиване на разходите заради кризата, показват резултатите от проучване Opportunities in Adversity, проведено от Ernst & Young. Фирмите в сектора виждат възможност за 62% допълнителни печалби заради намаляване на разходите най-вече в дистрибуторската мрежа, става ясно от проучването. Компаниите от другите сектори пък очакват най-много 48% допълнителни печалби.
Компаниите от сектора на потребителските стоки се справят най-добре с рецесията, става ясно от проучването. Тайната на успеха им се крие в своевременната и адекватна реакция при ценообразуването, разходите, снабдяването, работата с клиенти и оборотния капитал. Въпреки застоя на потребителските стоки, играчите в бранша са успели да извлекат максимална полза от бизнеса си.
Фокусът на фирмите за потребителски стоки е насочен към оборотния капитал. 80% от анкетираните мениджъри са посочили, че в последно време са направили цялостен преглед на паричните си потоци и средства. В останали сектори тази крачка е предприета от едва 73% от фирмите. 62% от компаниите за потребителски стоки планират намаляване на разходите си през следващата една година.
Фирмите от сектора имат специален план за действие, разкрива проучването. 56% от компаниите планират ускоряване на времето за пускане на нови стоки на пазара. 41% от анкетираните ще се насочат към нови пазари като Азия, Южна Америка и Африка. Друга стъпка срещу кризата са по-решителни действия за предпазване от конкуренцията.
Като цяло компаниите, произвеждащи потребителски стоки, се справят с рецесията сравнително добре, обясни Хауърд Мартин, ръководител на глобалния отдел Потребителски стоки в Ernst & Young. Според него това се дължи на естествената устойчивост на голяма част от сектора към спадове. Но също така и отразява способността на тези компании да изпълняват по-бързо и лесно много от инициативите за подобряване на дейността, които са били предприети още преди кризата, допълни той. Компаниите, чиито програми за ефективност на дистрибуторската мрежа и за оптимизиране на цените се извършат правилно, ще станат по-устойчиви и ще имат и възможност да се издигнат до пазарни лидери, обясни Мартин.
Според Хауърд Мартин, след като отмине световната финансова и икономическа криза, победителите ще бъдат фирмите, които са подготвени да увеличат растежа си на глобално ниво.
Проучването е проведено сред 569 бизнес лидери в целия свят. Резултатите са на база представителна извадка на 39 компании в сектора на потребителските стоки. Над 50% от анкетираните мениджъри са от компании с годишни приходи над 1 млрд. USD.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *