Стари далавери не хранят нови безработни

Кирливите ризи на управляващите винаги се радват на силен обществен интерес/ познатото от векове „Хляб и зрелища“/, най-малкото защото са правени с парите на всички данъкоплатци. Затова и всички новодошли на власт с голямо удоволствие разкриват малки и големи прегрешения на бившите, сякаш са имунизирани от изкушението да бръкнат и те в кацата с мед. Министрите и депутатите от ГЕРБ здраво са яхнали тази вълна и сърфират на нея от месец и половина без да си поемат дъх. Крайно време е обаче да непреокспонират темата скомпрометирането на управлението на тройната коалиция, защото реално вечерискуват с две много сериознидве неща.
Първата опасност е „разкритията“ им да престанат да правят впечатление на публиката, ако не доведат до съдебни дела и присъди (досега практиката в България е точно такава). Втората е, че ровейки се в сделките на предишната власт, новите управляващи може да закъснеят с очакваните отобществото мерки за туширане на последиците от икономическата криза. А какво ги топли разкритите далавери на предишната власт българите, останали без работа и без бизнес?
Дори и най-големите политически партньори на ГЕРБ от Синята коалиция, и най-големи критикари на предишната власт вече предупреждават, че управляващите прекалено много се заиграват с ваденето на кирливи ризи. Лидерът на ДСБ Иван Костов обяви вчера, че разкритията за нарушения на тройната коалиция „започват да се плъзгат по повърхността”, без да засягат същината на проблемите и причините, които са ги породили.
Лидерът на СДС Мартин Димитров вече направи забележка, че мерките на правителството за съживяване на икономиката закъсняват. И че борбата с кризата не може да се води само с намаляване на разходите и борба с корупцията. Така например той настоява в парламента да влезе неговият законопроект за ускоряване на връщането на ДДС. Фирмите очакват и други мерки за облекчаване на бизнеса им в условията на криза, която се очаква да се задълбочи през следващите месеци.
От Синята коалиция напомнят, че все още новото правителство не е представило програмата си за управление за целия четиригодишен мандат. А това трябва да стане до края на месеца, преди да започнат обсъжданията на Закона за бюджета за следващата година. Новите управляващи нямат иизбистрена енергийна стратегия. Трябва най-после да стане ясно ще бъдат ли изграждани и как точно проекти като АЕЦ Белене, Бургас – Александруполис и Южен поток /особено вече като се чу и мнението на Путин/.
В същото време намеренията за закриване на всички държавни агенции и силно съкращаване на администрацията може да се окаже доста рискова стъпка. Немалко хора ще останат без работа, а това ще удари по поразклатения вече рейтинг на Борисов. Освен това правителството може да си вкара поредния автогол, като се окаже без кадри, необходими за реформирането на редица сектори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *