Варна и Бургас могат да станат портали на индонезийските стоки към Европа

България е портал за индонезийски продукти, заяви Иммануел Роберт Инкириванг – посланик на Република Индонезия в България. Страната ни е ключова за износа на Индонезия, обясни още той. Преди да станем членове на Европейския съюз индонезийските продукти са преминавали през Централна Европа. Пристанищата Варна и Бургас са порталите, от които могат да влизат стоките, обясни посланикът. Той съобщи, че е обсъждал с варненския кмет Варна и Арабая да станат побратимени градове. В момента индонезийски стоки влизат от трети страни. Трябва да се работи те да влизат директно, защото ще бъдат по-евтини, коментира Инкириванг.
Търговският баланс между България и Индонезия е добър, но е далеч под потенциала, който имат двете страни, заяви председателят на Българската търговско-промишлена Цветан Симеонов. Според него българските фирми трябва да търсят нови възможности. Кризата е навсякъде, но не навсякъде е ударила с еднакъв магнитут, допълни той. Ще поканим индонезийски експерти в областта на туризма, за да се повиши качеството на нашите туристически услуги, обясни Симеонов.
Индонезийският посланик посъветва да рекламираме страната си, а не само Черноморието. Има бизнесмени, които познават много добре Варна, а не знаят нищо друго за България, допълни Иммануел Роберт Инкириванг. Според него няма пречка за добри икономически отношения между двете страни, защото те могат да работят съвместно.
Предстои откриване на супермаркет от индонезийска търговска фирма, каза посланика. Той допълни, че Индонезия е втората страна износител на кафе за България. Искаме да развиваме бизнес със стабилна страна, която гарантира непрекъсваемост на бизнес контактите,подчерта още Инкириванг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *