Застрахователят EIG стопи финансовия резултат на Еврохолд

Еврохолд България излезе на нетна загуба от малко над 4 млн. лв. за първите шест месеца на 2009 г. Това става ясно от консолидирания отчет на компанията, в който за първи път са включени и трите подхолдинга EIG, Аутолийз Холдинг и Авто Юнион Груп. За сравнение за същия период на миналата година Еврохолд имаше положителен финансов резултат в размер на 41.03 млн. лв.
От трите подхолдинга само един е на загуба – EIG и то заради румънското подразделение, коментира Кирил Бошов, председател на Управителния съвет на Еврохолд България. Той обясни още, че пазарът на автомобилното застраховане в Румъния се намира в по-тежък период в сравнение с България. Една от причините за това е драстичния спад на продажбите на нови автомобили в Румъния. Компаниите от EIG са отчели общи загуби в размер на 3.8 млн. лв. Загубата на Еврохолд на неконсолидирана база и от малцинствено участие са другите фактори, довели до отрицателния финансов резултат на икономическата група.

Нетните приходи от продажби на Еврохолд България нарастват с 12% до 171.3 млн. лв. към 30 юни 2009 г. В същото време финансовите приходи на групата са свили двойно и в края на полугодието са в размер на 25.3 млн. лв. Големите разлики идват от сделки с дъщерните дружества, извършени през първото полугодие на 2008 г., които са имали еднократен ефект.
За нас най-тежкото от кризата мина и в края на годината очакваме да излезем на печалба, прогнозира Кирил Бошов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *