Азия се оживи, Европа в меланхолия

FTSE 100 INDEX пада с 0.19% до 5 998 пункта. DAX INDEX се колебае около нивото 7 181 пункта. CAC 40 INDEX се понижава с 0.31% до 4 042 пункта.
Петролът продължава да поскъпва до $ 108.62 за барел лек американски и $ 119.15 за барел от сорта брент.
Новина от последните минути е свързана с намеренията на британската компания BP да се раздели с Arco Aluminum срещу $ 680 млн. Купувач на дружеството е японски консорциум. Arco Aluminum произвежда алуминиеви кутийки, а мощностите му са базирани в Кентъки.
Друга голяма новина идва от сектора на телекомуникациите, където гигантът Vodafone е на път да продаде дела си във френския телефонен оператор SFR на Vivendi за € 7.95 млрд. Неотдавна британците продадоха дяловете си в китайски и японски оператори.
08:18 часа
Петролът прехвърли убедително равнището от $ 108 за барел и продължава да поскъпва. Най-високата му котировка до тук бе $ 108.63 за барел, а последните сделки се извършват на $ 108.24 за барел лек американски петрол с доставка през май. От началото на годината до сега суровината е поскъпнала с повече от 19%.
Либия, Япония и данните за глобалния растеж са в основата на това поскъпване. Въоръженият конфликт между силите на лидера Муамар Кадафи, бунтовниците и международните сили, ръководени от НАТО продължава шеста поредна седмица, без изгледи за скорошно прекратяване на огъня.
През уикенда при престрелките, ръководени от северноатлантическия пакт, бяха убити 13 души, което допълнително нагнети обстановката. Така изгледите за скорошното връщане на либийския петрол на пазарите са по-скоро песимистични, въпреки, че Саудитска Арабия компенсира донякъде недостига с вдигане на собствения добив. Кризата в Япония обаче неутрализира този опит за балансиране на доставките, а в края на миналата седмица правителствената администрация в САЩ представи данни за новоразкрити работни места, които за анализаторите означават само едно- очакван ръст на потреблението и търсенето на суровина.
Ето защо цената на петрола върви нагоре. В допълнение, валутните курсове на обмяна са в услуга на петрола, деноминиран в долари. Към този час доларът е над нивото от 84 йени и към този час купува 84.15 йени. Известно втвърдяване прави и към еврото като от $ 1.4269 в момента курсът на обмяна е $ 1.4229 долара за едно евро.
На капиталовите пазари акциите поскъпват. На борсата в Токио доверието се върна и към производителите на електроника и автомобили, след като през миналата седмица инвеститорите показаха интерес към банковия сектор.
NIKKEI 225 се покачва с 0.53% до 9 759 пункта.HANG SENG INDEX расте с 1.09% до 24 061 пункта.
Днес в САЩ ще бъде обявена ремонтна програма за петролопроводите и газопроводите, които преминават през територията на страната и които в някои участъци се нуждаят от подмяна и подсигуряване срещу катастрофични експлозии.
Предстои и публикуването на индекса, проследяващ тренда в заетостта в САЩ.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Дарик финанс
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *