Жива верига спря евроексперти заради скизоната в Пирин

Екозащитнците недоволстват срещу намерението осем пъти да се увеличи площта на спи пистите и четирикратно на лифтовете, срещу развитието на 2 нови ски курорта над Разлог и Добринище и двойното разширение на ски курорта над Банско.
Експертите от ЕК са получили два сигнала за нарушения. Първият е, че лифтът на „Чалин Валог“ е удължен с 15 метра, а вторият, че е изграден мост, по който минава ски-пътят. И за двата обекта има положителна санкция от екоминистерството и няма никакви нарушения, твърдят обаче от община Банско, съобщи БТА.
Жители на Разлог, Добринище и Банско обаче се събраха днес на мирен протест пред пропускателния пункт на парка в защита на ски-зоната в района. Те призоваха: „Помислете за хората“, „Не на екотероризма“, предадоха БГНЕС и Дарик радио.
Протестиращите от Национална гражданска коалиция „Природата за хората и регионите“ спряха буса на евроекспертите, които слязоха от него и обясниха, че проверките ще бъдат обективни. Започнали сме процедура и срещу Австрия, обясни на множеството представител на ЕК. От името на коалицията на проверяващите бе връчен протест срещу „екотероризма, който спира развитието на регионите“.
Според Захари Величенов от протестиращите проект „Пирин” засяга развитието на ски-туризма като цяло, защото той обхваща територия с население над 300 000 души. Според него в протеста са се включили дори хора от Сапарева баня, Самоков и Смолян.
„Основното ни искане е да бъде спазен на 100% Законът за защитените територии, за да да се развиват ски-зоните Банско и Добринище“, заяви по време на митинга пред „Фокус“ кметът на Банско Александър Краваров. По думите му планът за управление на Национален парк „Пирин” трябва да бъде променен и да бъде изготвен нов. Един от големите недостатъци на сегашния план, според кмета, е, че не може да бъде променян 10 години. Също така има клаузи, които са записани, но не са съгласувани с местните ръководства.
„Действително планът беше обявен за публично обсъждане, но никой не взе под внимание нашите забележки. Друга подробност е, че тези планове, не само на НП „Пирин”, а и на останалите защитени територии, търпи корекции през 5 години”, поясни Краваров.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *