АИКБ предложи да има арбитраж за европейски средства

Специален арбитраж да се занимава с жалбите на бенефициенти на средства от ЕС при констатирани нарушения, които водят до удържане на европейски средства. Това предложи изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов на конференцията „Одит на средствата от ЕС“. По думите му, сега няма ясен ред за обжалване на финансови корекции.

Единственият шанс на частната компания или на другите бенефициенти на средствата от ЕС е да се заведе дело по реда на Гражданския процесуален кодекс, което обикновено се точи дълго време. Тези дела се водят по адресната регистрация на управляващия орган на дадена оперативна програма – София, което затруднява фирмите от провинцията. От АИКБ предлагат да се създаде арбитражна комисия, която да разглежда обжалванията. Ако страните не са доволни от решението й, да могат да обжалват в административните съдилища по адресна регистрация на фирмите, искат от АИКБ. Така обжалването ще се проточи най-много 3 месеца.

5-10% от одитните доклади на Сметната палата се изпращат в прокуратурата заради установени нередности и съмнение за престъпление, каза председателят на палатата проф. Валери Димитров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *