Индийската централна банка повиши основната лихва до 7,75%

Индийската централна банка повиши основната си лихва за втори пореден месец, изпращайки сигнал към пазарите, че към момента основен приоритет остава борбата с инфлацията, пише CNBC.

Централните банкери повишиха основния лихвен процент по репо операциите с 25 базисни пункта до 7,75%. Решението до голяма степен бе в съответствие с очакванията на повечето пазарни анализатори.

Данните за инфлацията от третата най-голяма икономика в Азия предоставиха мрачни перспективи пред гуверньора на банката Рагурам Раджан, който пое кормилото в началото на септември.

Повечето анализатори отчитат, че Раджан е поставен пред трудно изпитание. От една страна централната банка иска да успокои пазарите, че ще направи всичко възможно да задържи инфлацията под контрол. От друга страна обаче съществува и опасението, че покачването на лихвени нива може да окаже допълнителен натиск върху забавящия се растеж на икономиката.

„Паричната и фискалната политика не могат едновременно да бъдат гъвкави и в същото време да имате контролирана инфлация. Следователно, Централната банка на Индия пое част от тежестта. Въпреки че растежът е толкова слаб, те ще затегнат монетарната политика, защото виждат отклонението от фискалната позиция като потенциален риск“, заяви Радхика Рао, икономист в DBS.

Растежът на индийската икономика се забави рязко от около 8 на сто между 2002 г. и 2012 г. до около 5 на сто за 2012-2013 г.

Остават броени дни до втората конференция за валутна търговия в БългарияForex Forum Investor.BG!Записването за събитието продължава, местата са ограничени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *