Инвестициите в търговски имоти в Европа продължават да растат

Инвестициите в търговски имоти записват най-силното си тримесечие за годината за периода юли-септември. Обемът на инвестициите е нараснал с 11,5% спрямо второто тримесечие и с близо 9% на годишна база до 8,3 млрд. евро, сочат данните на консултантската компания CBRE.

Най-силен тласък на общия обем на инвестициите дават засилените вложения на южноевропейските пазари на фона на разширяващата се активност на пазара на търговски имоти и търсенето на изгодни и добри възможности на подценените пазари.

През третото тримесечие за първи път е отчетен съществен ръст на инвестиционната активност в Италия и Испания, като се отчита значителен ръст и на вътрешните, и на чуждите инвеститори. Обемът на инвестициите в Италия през третото тримесечие спрямо второто е нараснал със 128%, а в Испания е отчетен още по-сериозен ръст – 472%.

Търсенето е силно е на пазара на търговски площи по търговските улици, като Италия е една от малкото държави, в която се отчита ръст на наемите на първокласни площи по търговските улици на водещите дестинации.

„Условията, които правят Италия по-привлекателна за инвеститорите, вече са налице и апетитът за търговски площи доминира инвестициите в бизнес имоти като цяло. Чуждите инвеститори се изкушават от атрактивните нива на възвръщаемост спрямо риска. Най-активните играчи на пазара са компаниите за частен капитал, но и доста по-сериозни инвеститори вече поглеждат към пазара“, коментира Паоло Беллакоса от CBRE в Италия.

„Пазарът в Испания се промени напълно. През последните четири месеца обемът на транзакциите достига вече 1,5 млрд. евро – това е над половината от обемите за цялата предишна година. Чуждите инвестиции се завръщат и очакваме засилване на апетита към рисковите активи. До края на годината се очакват още няколко големи сделки“, посочва и Адолфо Рамирес-Ескуедро от CBRE Испания.

Инвестициите в търговски имоти в Западна Европа като цяло запазват обемите от предходните тримесечия. На някои от водещите пазари обаче те са значително по-ниски от средното равнище за последните 3 години – например във Великобритания, Скандинавските страни и Германия.

Единственото изключение от тази тенденция е Франция, но резултатите са повлияни от няколко големи транзакции, включително портфейла на Metro cash-and-carry на стойност 250 млн. евро.

Забавянето на зрелите западноевропейски пазари се дължи на липсата на предлагане на качествени, първокласни площи, след като от 2010 г. насам инвеститорите засилиха търсенето на първокласни активи заради статута им на убежище.

Същевременно цените на малкото налични първокласни активи на западноевропейските пазари нараснаха значително и трудно се конкурират с атрактивните нива на по-второстепенните пазари. Тази тенденция е особено видима във Великобритания и Германия, където и местните, и международните инвеститори пренасочват апетита си към второстепенни активи и локации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *