Активизирането на експортното търсене стабилизира зърнените пазари в Европа

В края на юли информациите за активизиране на износа спряха стремителното понижение на цените на пшеницата и царевицата на световния пазар. В Западна Европа натискът на реколтната преса беше неутрализиран от резултата на египетския търг. На 30 юли египетската държавна компания GASC купи 295 хил. тона мелничарска пшеница, в това число 240 хил. тона френско зърно (по около $182/ т FOB). Според търговците обаче завръщането на европейската пшеница на египетския пазар все още не означава обрат в низходящия тренд, тъй като търсенето на зърно на вътрешния пазар в ЕС изостава от предлагането, а на външните пазари се наблюдава изостряне на конкурентната борба.
Износът на зърнени храни от Украйна например през юли възлезе на 1,5 млн. т, включително 582 хил. тона пшеница, 575 хил. тона ечемик и 258 хил. тона царевица. Неприятна новина за европейските търговци и производителите е и огласеното тези дни намерение на аржентинското правителство да намали двойно експортните мита при износа на пшеница и царевица. Анализаторите коментират, че победата в египетския търг безспорно е едно добро начало, но за трайната промяна на вектора на ценовото развитие са необходими нови конструктивни новини.
На 31 юли мелничарската пшеница затвори на борсата в Париж на равнище около EUR128/т, само с 2 евро над ценовото дъно и с 2 евро понижение, в сравнение с нивото от предишния петък. С минамално отрицателно отклонение от 1-2 евро завърши седмичният период и експортният пазар – EUR130-131/т FOB Руан за френска мелничарска пшеница.
Подобна беше и динамиката в сектора за фуражно зърно. В края на миналата седмица котировките на царевицата на борсата в Париж, подкрепени от динамичното покачване на цените в САЩ, се стабилизираха на нива около EUR127/т, но на вътрешния пазар във Франция цената на тази основна фуражна култура ерозира от EUR119/т до EUR115/т СРТ Бордо.
На борсата в Будапеща цените на 31.07.09 г. бяха, както следва: хлебна пшеница август – $153/т ($160/т – 24.07.09 г.); фуражна пшеница август – $135/т ($138/т), царевица септември $164/т ($169/ т) и фуражен ечемик август – $126/т ($136/т).
Руският и украинският пазар завършиха седмичния период без значими ценови промени. В края на месеца мелничарската пшеница 4-и клас (основно перо в износа ) се изкупуваше в южните региони на Русия по $115-125/т EXW, а в Украйна цената на мелничарското зърно от този клас се движеше в границите $118-135/т EXW (купува-продава). В Русия се очаква стартиране на интервенционните търгове в началото на август, които според местните аналитици ще допринесат за по-твърдото развитие на пазара.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *