Активите на българските инвестиционни фондове намаляват

Нетните активи, управлявани от местните инвестиционни фондове (взаимни и договорни) към края на септември, са намалели спрямо юни. Това показват официалните данни на Българската народна банка (БНБ). На тримесечна база има спад от 3% до 806 млн. лв. Актуалните данни на Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД) сочат, чеуправляваните активи са намалели още след септември и сега са около 780 млн. лв. Статистиката на БНБ показва, че активите на местните инвестиционни фондове за последно са спадали в края на 2011 и началото на 2012 г.

Проблемите с КТБ

Данните на БНБ за третото тримесечие могат да се считат за най-ранна картина за ефекта от кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ) върху фондовете. В началото на октомври Комисията за финансов надзор (КФН) съобщи, че инвестиционни посредници, управляващи дружества и взаимни фондове, имат блокирани 42.9 млн. лв. в банката. Данните за структурата по инструменти показва, че делът на депозитите в портфейла на местните инвестиционни фондове е близо 50%. Спрямо юни 2014 г. обаче има номинален спад от 10.9 млн. лв. (2.7%). При останалите инструменти има повишение.

От данните на БНБ не може да се каже дали фондовете просто са прехвърлили средствата към другите видове инструменти, или са провизирали част от влоговете си в КТБ. Картината ще стане по-ясна в статистиката за четвъртото тримесечие. Предполага се, че инвестиционните фондове ще претърпят загуби от фалита на КТБ, тъй като финансовите инвеститори не са защитени от фонда за гарантиране на влоговете. Те трябва да се наредят на опашката при осребряването на масата на несъстоятелността, за която не е ясно дали ще бъде достатъчна за обезпечаване на всички кредитори.

Годишно увеличение

Ако се направи сравнение на активите на инвестиционните фондове спрямо година по-рано, се вижда продължаващо нарастване. В края на септември общите управлявани активи (от местни и чуждестранни дружества) са вече над 1.9 млрд. лв. Спрямо септември 2013 г. увеличението е с внушителните 594 млн. лв. (45.4%). Това увеличение в по-голямата си част се дължи на чуждите инвестиционни фондове, които за една година са натрупали активи на стойност 450 млн. лв. до сегашното им ниво от 1.1 млрд. лв. Местните фондове могат да се похвалят с по-скромните 150 млн. лв.

Увеличението на активите при колективните инвестиционни схеми се дължи, от една страна, на доброто представяне на капиталовите пазари. След понижението в началото на август европейските индекси се върнаха на своите рекордно високи нива. Подобно е и положението в САЩ. От друга страна, лихвите по депозитите в България постоянно се понижават, което кара част от хората да се насочват към друг вид инвестиции. Домакинствата в България продължават да държат над 90% от спестяванията си в депозити, но тенденцията започва да се променя именно заради по-ниските лихви.
Данните на БАУД показват, че активите на фондовете, предлагани от банките, растат най-бързо за последните 12 месеца. До голяма степен това се дължи на доходността им, но и на нови записвания както от нови клиенти, така и от стари, които са пренасочили част от средствата си, държани на депозити.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *