Активите на пенсионните фондове са близо до рекордните 9 млрд. лв.

Силен спад на доходността от направени инвестиции отчитат пенсионните фондове към края на третото тримесечие. Данните на Комисията за финансов надзор (КФН) показват понижение на финансовия резултат по това перо с 52% спрямо същия период на 2014 г. до едва 8.8 млн. лв. Сумата е най-ниската за деветмесечието от 2010 г. насам (виж таблицата). Пенсионноосигурителните дружества (ПОД) обаче продължават да отчитат стабилен ръст на нетната печалба за същия период, като на годишна основа тя расте с 16.7%. Основната причина са приходите от такси и удръжки от клиентските сметки, които се покачват с 13% годишно.

Индустрия на печалба

Oсобено оптимистични се оказват данните на КФН за размера на активите на деветте пенсионни компании, който извършват дейност в страната. Те продължават да растат и към края на третото тримесечие достигат рекордните 8.89 млрд. лв. В статистиката не попадат резултатите на ПОД „Утре“, чийто лиценз беше отнет от финансовия регулатор през август. Трите най-големите пенсионни дружества по обем на активите продължават да са „Доверие“, „Алианц“ и „ДСК-Родина“. Te са лидери и по пазарен дял при броя на осигурените лица в тях, като държат общо 63% от пазара.

Значителни изменения са наблюдават в структурата на портфейлите на пенсионните дружества спрямо деветмесечието на 2014 г. Най-значителен дял от вложенията (48%) вече заемат държавните ценни книжа (ДЦК), следвани от акциите, правата и дяловете в частни дружества (малко над 32%). Година по-рано разпределението беше в полза на акциите, които държаха 39% от портфейлите, спрямо 30% за ДЦК. Тенденцията на понижение на лихвите на банките в цяла Европа пък води до спад на дела инвестирани в тях активи до малко над 1% спрямо почти 6% към края на септември 2014 г.

Рентабилност под въпрос

Данните на КФН показват, че за първи път от 2011 г. деветте пенсионни дружества са похарчили повече към деветмесечието за управление на собствени средства, отколкото са получили от тази своя дейност. Отчетената нетна печалба все пак показва, че приходите от такси и удръжки напълно компенсират спада на приходите от управлението на собствени средства.

Тенденцията обаче поражда редица въпроси за бъдещата рентабилност на пенсионните дружества. Приетите през юли промени в Кодекса за социално осигуряване предвиждат от догодина осигурените лица да не плащат такса, когато прехвърлят партидата си между пенсионните фондове в страната. Разчетите сочат, че това може да лиши дружествата от годишни приходи в размер на 3-4 млн. лв. Според новите разпоредби осигурените лица ще дължат единствено такса от 10 лв., когато прехвърлят своя партида в пенсионен фонд от Европейския съюз. Освен това удръжката от всяка осигурителна вноска ще намалява плавно до 2019 г. от сегашните 5% до 3.75%. Инвестиционната такса, която се начислява на базата на нетните активи на дружествата, пък ще спада постепенно до 0.75% през 2019 г. от настоящия 1%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *