Германска компания придобива вицешампиона в българския текстил

Германската компания Südwolle Group, която е сред най-големите производители на вълнена прежда в света, ще купи италианската Safil, която притежава второто по големина текстилно предприятие в България. Сделката включва и придобиване на 80% от капитала на второ италианско дружество – Gruppo Tessile Industriale (GTI). Südwolle Group се надява да разшири присъствието си на европейския и италианския пазар на прежди, докато Safil и GTI ще могат да се разширят и извън Европа. Цената на сделката не е обявена.

Българският клон на Safil се намира в индустриалната зона край Пловдив до село Скутаре, има годишни приходи от 144 млн. лв. и произвежда над 7000 тона годишно камгарни (от дълговлакнеста вълна) прежди, като почти цялата продукция се изнася.

Посока към разширяване

Подписването на сделката е станало в края на октомври. Safil и GTI ще се развиват като самостоятелни единици под шапката на Südwolle Group, съобщиха в прессъобщение от Safil. Германската компания придобива двете италиански дружества от холдинг Finsavio, който държи 100% от акциите на Safil и 50% от GTI, както и от основателя и главен изпълнителен директор на GTI Алберто Фриняни. След транзакцията Фриняни ще остане акционер с 20% в GTI и ще продължи да оглавява компанията.

Алберто Савио и Чезаре Савио също остават на постовете си като съветник и главен изпълнителен директор на Safil. От Safil изтъкват, че ползите от сделката за клиентите им ще бъдат многобройни, като например разширяването на предлаганата продуктова гама. Освен това компаниите ще споделят производствените си мощности и дистрибуторските си мрежи.

Südwolle произвежда прежди, включително облекло и трикотаж под марките Südwolle, Biella Yarn, Yarn in Motion, Richter, Stöhr и Soey. Компанията има производствени мощности в Германия, Полша, Румъния и Китай, дава работа на над 2300 човека по света. Продуктите й варират от големи обеми стандартни прежди до специфични продукти. През фискалната 2014 г. приходите на фирмата достигнаха 340 млн. евро. Според изпълнителния директор Клаус Щегер „Safil и GTI са добре установени компании в съответните си сегменти с голям потенциал за растеж на международните пазари, който искаме да реализираме заедно с техните опитни ръководства. И двете фирми пасват отлично стратегически на нашия бизнес предвид това, че стратегията ни е да фокусираме ресурсите си върху тъкаческия ни бизнес, увеличаването на обхвата на продуктите ни и разширяването на географския ни достъп.“ GTI произвежда и разпространява камгарна и вълнена прежда, като специализира в по-малки количества производство на луксозни прежди за модната индустрия. През 2014 г. приходите на компанията надминаха 10 млн. евро.

Safil в България

Safil е базирана в Галянико, Италия, и е известен доставчик на камгарна прежда за трикотаж, плетено и спортно облекло, като компанията расте стабилно през последните години. Фокусирани са повече върху по-специфични видове прежди за разлика от Südwolle. Компанията разполага с около 700 работници в Италия и България и производствена база от почти 60000 кв.м, от които 42 хил. са на пловдивското предприятие. През 2014 г. приходите надминават 90 млн. евро, като по-голяма част е произведена в България.

Пловдивската фабрика има приходи от 144 млн. лв. за миналата година, което я прави втората по големина в страната в текстилния сектор според класацията „Капитал 100“ след „Миролио“. До април 2014 г. „Булсафил“ беше дъщерно дружество на Safil, след което се преобразува в негов клон след решение на компанията майка под името „Сафил АД – клон Булсафил“. Данните от Търговския регистър показват, че за 2014 г. клонът отчита чиста печалба от 5 млн. лв., като по-добрият резултат спрямо 2013 г. се дължи на увеличените продажби на продукцията. В „Сафил АД – клон Булсафил“ през 2014 г. са работили 624 човека. Българският бизнес е създаден през март 2000 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *