Активите на фондовете в акции се свиха с 5% за една седмица

Нетната стойност на активите на фондовете, инвестиращи в акции, намаля с 5.05% до 124.8 млн. лв. за периода 9-16 януари, показват данни на БАУД и изчисления на в. Пари. Това означа, че само за една седмица от високорисковите схеми са отписани активи на стойност 6.64 млн. лв.
При спад на водещия индекс Sofix за миналата седмица с 8.06%, понижение от 5% в активите на фондовете в акции е напълно обосновано, коментира Александър Маджиров, портфолио мениджър в ОББ Асет Мениджмънт. Според фонд мениджърите, до които в. Пари се допита, намаляванете на парите под управление във високорисковите схеми не е провокирано директно от теглене на средства от страна на инвеститорите.

Понижението се дължи основно на все по-ниските котировки на публичните компании, смята и Гено Тонев, портфолио мениджър в Юг Маркет Асет Мениджмънт.
Към 16 януари 2009 г. с най-много средства под управление е ДСК Растеж с 16.87 млн. лв. Следва го Капман Макс с активи в размер на близо 14 млн. лв. В топ 3 попада и Райфайзен Фонд Акции с 11.025 млн. лв.
За отчетния период с най-много са намелели средствата на БенчМарк Фонд-2 – 13.62%. Така към 16 януари фондът управлява 4.7 млн. лв.
Според Александър Маджиров през 2009 г. движението на активите на фондовете ще зависи изцяло от настроението на фондовата борса и данните за реалната икономика на страната.
Материалът не е препоръка за покупка или продажба на книжа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *