Актуализацията на бюджета мина окончателно

Народното събрание окончателно одобри актуализация на бюджета, която увеличава планирания дефицит с 500 млн. лв. до общо 1.7 млрд. лв. или 2% от БВП.

На днешната втора част от разискванията народните представители одобриха разходната част на актуализирания бюджет, и дадоха право на кабинета да емитира допълнителен 1 млрд. лв. нови заеми, над двата милиарда, които бяха позволени в бюджета, приет от ГЕРБ.

Близо 200 млн. лв. ще се заделят в специалния резерв за непредвидени и неотложни разходи, от където правителството ще разплаща задължения, поети от предишни правителства, без да са били финансово обезпечени.

След приемането на бюджета финансовият министър изнесе реч, в която обясни, че държавата ще спазва истинска финансова стабилност, а няма да я имитира, като бави плащания по изпълнени обществени поръчки и неоснователно задържа ДДС. Той заяви и, че държавата няма да създава изкуствен икономически растеж през бюджетните разходи, а само ще изпълнява ангажиментите си и така цели да създаде бизнес среда, която да насърчи частния сектор да създава работни места и икономически растеж.

„Мит е, че актуализацията на бюджета ще повиши лихвите по кредитите за частния сектор. Те са в зависимост не от доходността по суверенния дълг, а от CDS спредовете. Те обаче се повишават навсякъде в Европа, а не само в България“, допълни министърът.

За харченето на резерва

Управляващите обаче не предоставиха разбивка договори на кои министерства и от кога ще бъдат разплатени.

Така единствена гаранция за прозрачното разходване на този резерв на практика ще е думата на финансовият министър Петър Чобанов, който няколко пъти обеща средствата да не се дават за друго освен извънредни плащания и стари ангажименти. Той дори пое ангажимент всеки месец, когато се публикува бюлетин за изпълнението на бюджета в него да има данни и за изразходването на средствата от специалния резерв.

За новия заем

На брифинг в кулоарите на парламента Петър Чобанов обясни, че ако се стигне до нова емисия на външен дълг държавата ще търси „оптимален матуритет“ на новата емисия. Това означава, че срокът за окончателното й изплащане най-вероятно ще е поне 5 или шест години, защото до 2017 година на България й предстои да погаси две големи емисии глобални облигации, и трета ще създаде твърде голямо напрежение. Дългият срок на подобна емисия обаче означава, че за да не се създаде напрежение от плащане на още една голяма главница, държавата ще плаща лихви в по-дълъг период от време.

За сто лева

Веднага след като бюджетът бе окончателно приет депутатът от ГЕРБ Цветомир Михов направи изказване, че документът съдържа техническа грешка, защото сумата на нови дефицит и финансирането му се различават със100 лв. Той поиска да спре финансовия министър Петър Чобанов и да му връчи стоте лева, и така да покрие техническата грешка. Депутатът обаче направи това под формата на процедурно предложение, с което на практика не може да се обръща към министъра, и докато обясни какво има предвид Петър Чобанов бе напуснал залата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *