ЕС отпуска € 4,5 млрд. за иновации в агросектора

Европейският съюз ще отпусне 4,5 милиарда евро заиновации в селското стопанствопо програма “Horizon 2020. От догодина българските фермери ще получат допълнително 7,8 млрд. евро от европейските фондове по линия на общата селскостопанска политика, и още 1,5 млрд. евро национално съфинансиране.

Държавата ще насърчава усиленоинтегрирането на наукатапод формата наиновации в селското стопанствои агробизнеса, предвижда стратегията за устойчивото развитие на българското селско стопанство в периода 2014 – 2020 г. Целта е да се намали сегашната висока себестойност на производството, тъй като поради липсата на достатъчно техника и механизация, в секторите зеленчукопроизводство, животновъдство и овощарство се разчита основно на ръчния труд.

Ще се създават национални фондове за иновации в селското стопанство

Европейският съюз ще даде възможност да се създадат национални иновативни фондове, които да се финансират от големи арендатори, инвестиционни фондове и подкрепени от държавата, за да се развиватиновации в селското стопанство, съобщава Farmer.bg.

Според националната стратегия, най-важни ще бъдат инвестициите в разработката на нови породи животни и сортове култури, които да са адекватни на измененията на климата. Ще се разработват такива сортове зърно, зеленчуци и плодове, които да издържат на продължителна суша.

Друга възможност, предвидена от ЕС и националната стратегия е, браншовите организации да разработват съвместни проекти за алтернативно използване на биологичните суровини, най-вече при производството на биоенергия. Европейският съюз предвижда до 2030 г. селскостопанският сектор да осигурява 25 на сто от биоенергията в общността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *