Как се оцелява в търговската игра?

В сложния свят на търговията има два типа инвеститори – такива, които програмират търговски системи, и трейдъри.

Изграждането на първото е изключително предизвикателство, изискващо съчетаване на комплексни качества, като умения за компютърно програмиране и задълбочени познания за пазара.

Необходими умения за това са отличното познаване на пазара, техническите индикатори, инвеститорските нагласи и психология и цяла плеада от сложни взаимовръзки между компонентите на системата и средата.

Критично за успеха при изграждането на подобна система е комуникацията между съставящия системата и програмистите, които реално залагат връзките в нея.

Много рядко програмистът и трейдърът са едно лице поради специфичните знания и умения, които това лице трябва да съчетава – от една страна задълбочени знания за програмирането, а от друга – реален опит в търговията на валутните и финансовите пазари.

Един такъв човек е Робърт Джеймс Дедман, президент на Trading Systems Analysis Group (TSAGroup), който коментира пред Investopedia как се оцелява във финансовата игра.

Като разработващ системи, Дедман, който е с 12-годишен опит в търговията, гледа на пазара по значително по-различен начин в сравнение с повечето от търгуващите.

„Повечето трейдъри смятат доходността за основен приоритет, за професионалните трейдъри обаче, както и за портфолио-мениджърите, има много по-важна задача – а именно ограничаване на загубите и предпазване на капитала“, коментира Дедман.

„При търсенето на добра система критична е търговската ефективност“, коментира специалистът пред финансовото издание.

Как една система се представя на пазара, сравнена със стратегията „buy and hold”, е друг основен момент при нейното тестване. Избират се системи, които бият посочената по-горе стратегия.

Впоследствие се гледа как една система се представя по отношение на „предпазване на капитала“. Какво е съотношението на печалби-загуби и чак тогава се гледа доходността на системата.

„Много нови трейдъри правят напълно обратното. Те изцяло насочват своето внимание към доходността, игнорирайки дропдауните в търговията, както и загубите на системата. От водещо значение за портфолио-мениджъра е максималната загуба и нивото за ограничаване на загубите на системата“, коментира Дедман.

Така например система с доходност от 30% не е препоръчителна при положение, че стоплоса е при 20%. Много по-препоръчителна е система с доходност от 15% и 5% стоплос, смята анализатора.

Няма смисъл от система, която изкарва 50%, но регистрира загуби между 15 и 20% само за няколко сделки. Ако трейдърът търгува по подобен начин или с подобна система, той много бързо ще е извън бизнеса.

„Предпочитам система, която не се налага непрекъснато да следиш, когато е влязла в позиция“, коментира Дедман. „Ако системата загуби 1.6% например, това не е голяма работа. Излизам и на следващия ден търся нови възможности“, допълва той.

Един от най-големите проблеми пред трейдърите са техните емоции. Веднъж определен максималният размер на допустимата загуба на една система, този фактор се избягва и по този начин се избягва излишният стрес според анализатора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *