Ал. Николов: Добри перспективи за борсите в България и Румъния

Не можем да кажем еднозначно как са се представили пазарите от Централна и Източна Европа от началото на годината, коментира Александър Николов, заместник-председател на Съвета на директорите на Карол Капитал Мениджмънт по време на уебинар, организиран от ИП Карол.

Индексът, следящ ЦИЕ, загуби 12%, като в същото време някои от пазарите, като тези на България и Литва бяха сред най-силните в света. Българският пазар регистрира ръст от 28.5%, докато този на Литва нарасна с близо 14%. Това ги постави на челните места по представяне в света за посочения период.

Някои пазари от региона обаче бяха сред най-падналите в света и тук са Русия със загуба над 16%, Кипър с понижение от 16%, Чехия със загуба от 16% и Полша с понижение от 13%. Това, което остава непроменено, е, че всички тези пазари като цяло са подценени.

Навсякъде в региона съотношението цена-печалба е между 5 и 9, тоест имаме едноцифрени съотношения които правят региона ни атрактивен в дългосрочен аспект. За сравнение пазарът в САЩ е със съотношение цена печалба от над 20.

Българският пазар бе един от най-силните в света. Това, което може да се види, е че през тази година пазарът се представи силно, като реализира две поскъпвания през януари и началото на февруари. След това последва период от три месеца на консолидация и нов ръст.

Краткосрочните тенденции са позитивни и пазарът е във възходящ тренд. Не е изключено този тренд да се забави и да видим корекция, още повече ако SOFIX достигне 515 пункта. Цялостната ни оценка е непроменена, независимо от това дали ще има корекция и консолидация.

Непроменено е мнението ни, че пазарът формира дългосрочна база и в крайна сметка в един момент той ще пробие нагоре и ще станем свидетели на устойчив и дългосрочен възходящ потенциал. Поне към настоящия момент така изглеждат нещата с оглед на следващите години, прогнозира Николов. Той припомни, че в Румъния пазарът бе силен през 2009 и 2010 година спрямо родния пазар.

„Но в момента картината е доста по-негативна. От началото на 2010-та година виждаме широка консолидация в рамките на 2000 пункта или такава между 30 и 50%. Така че пазарът в момента се намира приблизително по средата на този диапазон, което означава, че е трудно да се прогнозира неговото представяне“, смята Николов:

Нашите очаквания са, че е възможен ръст през следващите месеци, но предвид на консолидацията която е в сила няма да е изненада, ако видим и корекция надолу. Дългосрочните перспективи обаче са добри.

Сърбия направи силен опит за поскъпване. След силното повишение обаче през първите три-четири месеца, поскъпването се провали и през май и юни пазарът загуби всичко, което бе спечелил предходните месеци. От тази гледна точка картината е неутрална. Въпреки негативната техническа картина, потенциалът надолу изглежда лимитиран, тоест няма условия за паника.

Напротив по-скоро пазарът ще е стабилен и без потетнциал за срив.“, допълни Александър Николов Русия е най-големият пазар в региона. Поскъпна със силни темпове през 2009-2010 след което поевтиня и реално последните две години е в широка странична консолидация.

Настоящата година бе доста неприятна за инвеститорите на руския пазар, след като той загуби 16% от началото на годината, но въпреки това остава в рамките на предишната консолидация. Само ако видим пробив под дъната от 2012 година ще можем да говорим за предпоставки за по-сериозен спад. Перспективите в краткосрочен план са доста позитивни, защото последната седмица се възстанови доста добре. Най-напред най-вероятно ще видим поскъпване към горната граница.

Русия не стои много зле в този момент, но не бих казал и че стои и много добре. Предпоставките за руския пазар са по-скоро неутрални, смята Александър Николов. Украйна продължава да е в силен низходящ тренд от върха си от 2011 година. Това от една страна е негативно, от друга обаче е и позитивно защото се наблюдава ясно, че низходящият тренд губи силата си и индексът доста се доближи от дъното си от 2009-та година. Тук идеята е, че скоро можем да видим много силно поскъпване от три до четири пъти.

В момента обаче, първо би следвало да уважаваме тренда, който е надолу и второ да отчитаме негативни фактори определящи украйнската икономика, като спадът в цените на металите, политическата нестабилност и др.

В момента в който има сигнал за дъно можем да очакваме доста сериозно движение в посока нагоре. Като заключение за глобалните пазари сме като цяло неутрално към позитивни, за развиващите се пазари сме неутрални за ЦИЕ смятаме, че България и Румъния са с особено добри перспективи. Украйна е в низходящ спад, но по-скоро завършва, а в Русия можем да станем свидетели на движение в една от двете посоки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *