Акционери на Yahoo поискаха компанията да се слее с AOL

Поне двама водещи акционери на Yahoo са потърсили изпълнителния директор на AOL Тим Армстронг с идеята AOL да погълне интернет портала. Акционерите са недоволни от работата на изпълнителния директор на Yahoo Мариса Мейър, съобщава агенция Reuters.

Тяхната идея е AOL да погълне Yahoo и компанията да продължи да се управлява от Армстронг. Според източниците на агенцията, ръководителят на AOL е бил отворен към идеята и е посочил възможните ползи от подобна сделка.

Същевременно обаче е посочил, че реализирането й е малко вероятно. Няма официални разговори между двете компании за нещо подобно и AOL би била отворена към сделката само, ако тя се осъществява доброволно и приятелски.

Разговорите на акционерите на Yahoo следват кампания на хедж фонда Starboard Value LP. Наскоро той също поиска Yahoo да помисли за сделка с AOL. Фондът иска Yahoo да отдели интернет портала и имейл услугата си в отделен бизнес, който да слее с AOL. Останалата част от компанията ще съдържа дяловете й в компании като Alibaba и Yahoo Japan и тя ще може да ги осребри, което е желанието на инвеститорите.

Двама инвеститори на AOL също са говорили с Армстронг за подобна сделка с Yahoo. Те са останали с впечатлението, че това би довело до спестяване на разходи за около 1.5 млрд. долара.

Акционерите са недоволни от свършеното от Мариса Мейър на върха на Yahoo. Макар и компанията да е утроила цената на акциите си откакто Мейър я оглавява, за причина за това се смята повече големият ръст на азиатските компании, в които Yahoo има дялове. Мейър междувременно продължава да призовава за търпение, защото връщането на компанията на печалившия път ще отнеме години според нея.

Във вторник например Yahoo обяви, че придобива компанията за онлайн видео реклама BrightRoll срещу 640 млн. долара. Въпреки това инвеститорите смятат, че сливане на Yahoo и AOL ще направи общата компания по-силен и реален конкурент на Google и Facebook. За момента нито AOL, нито Yahoo са коментирали тази идея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *